spor oko zemlje

Propast Beroševog 'nacionalnog blaga': Ništa od Imunološkog, unuci poznatog židovskog bankara sudski blokirali djedovinu

22.05.2022 u 09:47

Bionic
Reading

Novi Imunološki zavod trebao se graditi u Brezju, ministar ga je najavljivao kao nacionalno blago, a sada je sve blokirano jer je država još uvijek u sporu s unucima poznatog židovskog bankara i poduzetnika koji traže povrat svoje djedovine, piše u nedjelju Jutarnji list.

Zemljište u Samoboru na kojem država najavljuje gradnju tvornice Imunološkog zavoda je moja djedovina. Postupak povrata vodim od 1997., dakle 22 godine, počinje razgovor zagrebački umirovljeni sveučilišni profesor M. H. (podaci poznati redakciji) čija je zabilježba o postupku vidljiva na nekretnini u Brezju na kojoj je država donedavno prezentirala gradnju tvornice Imunološkog zavoda, "teškog" 100 milijuna eura.

Iako su napravljeni projekti i studije za tvornicu, zatražena izmjena prostornih planova, gradnju najavio i predstavio sam ministar zdravstva Vili Beroš, revitalizacija proizvodnje Imunološkog zavoda danas je u potrazi za novom lokacijom.

Unatoč tome što su vladajući, pa i čelni ljudi Zavoda, znali da se postupak povrata vodi još od 1997., svejedno su se upustili u razvojne planove na zemljištu u Brezju, pa i njihovu javnu prezentaciju, a koliko je novaca na to potrošeno tek bi trebalo istražiti.

  • +13
Beroš posjetio lokaciju buduće tvornice Imunološkog zavoda Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

"U ovom trenutku nije moguće presumirati odluku upravnog tijela o vrsti naknade, pa ni vrijeme trajanja procesa, te se međuresornom komunikacijom nastoji promptno osigurati odgovarajuća alternativna lokacija za gradnju tvornice Imunološkog zavoda", kaže ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić koji je u Jutarnjem listu u rujnu prošle godine prezentirao velebni projekt i čak su novinare vodili u obilazak imanja.

Istodobno M. H. već godinama piše nadležnim državnim i lokalnim tijelima te je listu dostavio jedan od tih dopisa iz 2010. godine. Taj dopis jasno pokazuje kako je još prije 12 godina ukazivao da postoje problemi na toj lokaciji koja je odabrana za projekt novog Imunološkog, kako su ti problemi imovinsko-pravne naravi, no to, jasno je sada, nitko iz garniture vladajućih opcija na državnoj razini kao i tadašnjeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića nije shvaćao ozbiljno.

Dakle vladajući već deset godina najavljuju isti projekt na istoj lokaciji, iako imovinskopravni odnosi nisu, čini se, ni blizu kraja, piše novinarka Jutarnjeg lista Vanja Nezirović.