dodjeljene i nagrade

Proslavljena 104. obljetnica Medicinskog fakulteta u Zagrebu

17.12.2021 u 15:13

Bionic
Reading

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u petak je na proslavi 104. obljetnice svoga postojanja ocijenjen kao jedna od vodećih znanstvenih institucija u Hrvatskoj.

Dekan Slavko Orešković kazao je da je Medicinski fakultet od početka na pravoj liniji borbe protiv pandemije, pri čemu su klinika "Dr. Fran Mihaljević" i KB Dubrava podnijele najveći teret.

Procijepljenost zaposlenika je viša od 90 posto, a fakultet je osigurao i cijepljenje za građane, naglasio je Orešković.

Naveo je da fakultet polazi oko tri tisuće studenata na svih vrstama studija, a po broju znanstvenih radova jedna je od vodećih ustanova u Hrvatskoj. Dodao je da njegovih oko 1500 radova objavljenih ove godine u najprestižnijim znanstvenim časopisima čini oko 30 posto udjela znanstvenih radova Sveučilišta u Zagrebu uopće.

Podsjetio je na aktualni izbor za rektora Sveučilišta u Zagrebu i pozvao da se se odabere kandidate "koji su se već dokazali u radu".

Rektor Damir Boras potvrdio je vodeću ulogu Medicinskog fakulteta na Sveučilištu koje daje vrhunsko obrazovanje temeljeno na vrhunskoj znanosti, što ga čini "stožernom hrvatskom ustanovom".

Požalio se da se to zbog "sitnih interesa često ne prizna". Kao argument je naveo da Hrvatska izdvaja 1,21 posto BDP-a za visoko obrazovanje, odnosno polovicu prosjeka EU-a.

  • +12
Proslavljena 104. obljetnica Medicinskog fakulteta u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na natječaj za rektora dosad stigle tri prijave

Boras je izvijestio i da su do danas za natječaj za rektora stigle tri prijave: bivšeg dekana Medicinskog fakulteta Marijana Klarice, dekana Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušića i aktualnog prorektora Tonćija Lazibata.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner kazao je da je Medicinski fakultet u svom vijeku obrazovao više od 25 tisuća liječnika, ističući njegov neizmjeren doprinos razvoju suvremenog hrvatskog društva.

Kritizirao je brojne "lažne stručnjake" koji su preko društvenih mreža u zadnje vrijeme doveli do javne konfuzije glede epidemije i kazao da što je više razumijevanja bolesti, manje je straha.

Tijekom svečanosti dodijeljene su fakultetske nagrade. Nagrada 'Medicina', koja se dodjeljuje za "humanost i etičnost u čast i slavu Medicine, Domovine i Čovjeka", pripala je predsjedniku Hrvatskog Crvenog križa Josipu Jeliću koji se u rad Crvenog križa uključio se 1968. godine i tri puta biran za predsjednika tog društva.

Nagrada za posebno postignuće u medicinskoj struci i znanosti dodijeljena je transplantacijskom timu Kliničkog bolničkog centra Zagreb za transplantaciju pluća. Taj tim je od 2003. počeo izvoditi unilateralne transplantacije pluća na Klinici Jordanovac, a od 2010. suradnja s Klinikom AKH iz Beča provodi bilateralne transplantacije pluća, tijekom koje su suradnje transplantirana 64 organa.

Također, Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dodijeljena je nagrada za značajan doprinos funkcioniranju Medicinskog fakulteta, a dodijeljene su i druge nagrade.