mogući izgovor za invaziju

Proruski pobunjenici najavili evakuaciju civila iz odcijepljenih regija, u Donjecku se oglasile sirene za uzbunu

18.02.2022 u 15:31

Bionic
Reading

Proruski separatisti na istoku Ukrajine objavili su u petak da planiraju evakuirati stanovnike dviju odcijepljenih regija u Rusiju, a Zapad strahuje da bi Moskva taj zapanjujući zaokret u krizi mogla upotrijebiti kao izgovor za invaziju na Ukrajinu

Denis Pušilin, čelnik samoproglašene Narodne Republike Donjeck, objavio je na društvenim mrežama da je Rusija pristala osigurati smještaj onima koji napuste regiju. Žene, djeca i starije osobe prvi su na redu za evakuaciju. Nakon objave iz Donjecka uslijedila je i najava evakuacije iz Luganska.

"Kako bismo izbjegli žrtve među civilima, pozivam stanovnike republike (...) da što prije odu na teritorij Ruske Federacije", rekao je Leonid Pašečnik u priopćenju za javnost, prenose lokalni mediji.

Zasada nema reakcija iz Moskve i Kijeva na te najave. Vjeruje se da milijuni civila žive u dvjema regijama istočne Ukrajine koje drže pobunjenici - većina ih govori ruski, a mnogi su već dobili rusko državljanstvo.

U zoni sukoba u istočnoj Ukrajini u petak se odvilo najintenzivnije granatiranje proteklih godina za što se međusobno optužuju kijevska vlada i separatisti. Zapadne zemlje sumnjaju da je granatiranje, koje je počelo u četvrtak, a pojačano u petak, dio izlike za invaziju na Ukrajinu.