pod putinovim okom

U jeku napetosti s Ukrajinom Rusija će u subotu obaviti vježbe nuklearnih snaga

18.02.2022 u 12:11

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin nadgledat će u subotu vježbe ruskih nuklearnih snaga koje će uključivati lansiranje balističkih i krstarećih projektila, objavilo je u petak rusko ministarstvo obrane, što je nova demonstracija sile u jeku napetosti oko Ukrajine

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su vježbe dio redovite obuke i zanijekao je da su znak eskalacije krize.

Vježbe se održavaju nakon niza manevara ruskih oružanih snaga u zadnja četiri mjeseca koje uključuju raspoređivanje, po procjenama Zapada, više od 150.000 vojnika na granicama Ukrajine.

Rusko ministarstvo obrane reklo je da će vježbe testirati spremnost vojnog zapovjedništva i kontrole, borbenih skupina, ratnih brodova i nosača strateških projektila, kao i pouzdanost strateškog nuklearnog i nenuklearnog oružja.

Uključivat će Ruske aeronautičke snage, Južni vojni okrug, Strateške projektile, Sjevernu i Crnomorsku flotu.

Ruske strateške raketne snage imaju 50.000 ljudi od ukupno aktivnih 900.000 vojnika, po podacima Međunarodnog instituta za strateške studije objavljenima ovaj tjedan u godišnjem izvješću "Vojna ravnoteža".