HEBRANG MUDRO UVJERAVA

'Proračun je ravnoteža trenutka u kojem se nalazimo'

Andrija Hebrang

Andrija Hebrang

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić/Pixsell

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Andrija Hebrang izjavio je večeras kako je proračun za iduću godinu, koji je Vlada danas uputila Saboru, jedina moguća solucija za izlazak iz gospodarske krize i ulazak u Europsku uniju.

'Proračun koji se donosi je jedina moguća solucija za trenutak u kojem se Hrvatska nalazi, a to znači izlazak iz gospodarske krize i ulazak u EU', kazao je Hebrang Hini nakon večerašnjeg sastanka saborskog Kluba HDZ-a, a uoči sutrašnje rasprave o proračunu za 2011.

Prijedlog proračuna 'ravnoteža je trenutka u kojem se nalazimo', dodao je Hebrang i istaknuo da je glavni okvir tog proračuna odluka Sabora, na prijedlog vlade, da se ne povećava rashodovna strana.

'To je hrabra odluka. Ne znam ni jednu vladu u Europi i šire koja je u predizbornoj godini sama sebi ograničila povećanje rashodovnih stavki proračuna. To znači da je ova vlada interes Hrvatske i gospodarsku stabilnost pretpostavila partikularnim političkim interesima', naglasio je.

Smatra da prijedlog proračuna definitivno daje nadu za optimizam jer su njime osigurane plaće i mirovine. 'Radnik izlazi na ulicu kad nije dobio plaću, a ovim proračunom su zajamčene plaće i mirovine za 2011. godinu', kazao je i naglasio važnost zaštite standarda građana i socijalnog mira.

'Socijalni mir je iznimno važan jer EU sa zemljom koja bi bila u socijalnom neskladu, s protestima na ulicama, siguno ne bi tako rado pregovarala o ulasku u EU i zaključenju pregovora', rekao je i dodao kako stoga nisu prihvaćene sugestije, među njima i SDP-a, da se drastično režu rashodi.

Rezanje rashoda u ovom bi trenutku imalo trostruke nepovoljne posljedice - socijalne nemire, pad standarda i potrošnje i pad punjenja proračuna, ustvrdio je.

Komentirajući ocjenu SDP-ova čelnika Zorana Milanovića da su oni koji će glasati za takav proračun neodgovorni prema Hrvatskoj, Hebrang je kazao kako je neodgovoran prema Hrvatskoj onaj koji kritizira proračun, a nije dao protuprijedlog.

Ne slaže se ni s tvrdnjom iz SDP-a da je zakon o fiskalnoj odgovornosti ta stranka predložila još prije godinu dana.

'Ne znaju o čemu govore. Oni su davali prijedlog kažnavanja poslodavaca koji ne isplaćuju plaće, ali zakon o fiskalnoj odgovornosti nisu nikad predlagali i prvi se put u javnosti pojavio u vladinom planu konsolidiranja hrvatskog gospodarstva', rekao je.

Na ocjene Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) da se prijedlogom zakona o privremenom neusklađivanju mirovina u 2011. oštećuje 1,2 milijuna umirovljenika kojima se mirovine neće usklađivati s rastom životnih troškova, Hebrang odgovara kako bi revalorizacija mirovina bila nepravedna jer, ističe, nema ni povećanja plaća.

'Ni mirovne ni plaće se ne mogu povećavati u godini kada se stabilizira proračun i gospodarstvo, a u slučaju revalorizacije mirovina ne bi imali nikakvog moralnog, ni političkog opravdanja ne povećavati i plaće. Svi moraju pridonijeti jednako', kazao je Hebrang dodavši da su u proračunu za 2011. osigurana sredstva za, kako se očekuje, 14 tisuća novih umirovljenika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi