sindikat i uprava čistoće

Propali pregovori: Komunalci idu u štrajk, Split bi mogao biti zatrpan smećem

03.04.2023 u 18:54

Bionic
Reading

Propali su pregovori između sindikata i Uprave splitske tvrtke Čistoća d.o.o., a zbog čega su komunalni radnici najavili štrajk

"Nakon sveg pokazivanja dobre volje pa čak i razgovora s gradonačelnikom Splita, u zauzetosti za uvažavanje radničkih zahtjeva nije preostalo više ništa drugo osim, po Odluci Skupštine Sindikata, organiziranje štrajka", napisali su iz Nezavisnog sindikata Čistoće u najavi konferencije za medije koja će se održati u utorak i na kojoj će sindikalni povjerenik Marin Jadrić objasniti razloge njegova organiziranja, donosi Dnevnik.hr.

O štrajku splitskih komunalnih radnika govori se već mjesecima, ali su se svi nadali da će uspjeti pronaći rješenje koje bi odgovaralo svim stranama. Gradonačelnik Ivica Puljak rekao je da "sindikati nagovaraju radnike na štrajk i da gradu prijeti paraliza netom prije turističke sezone".

  • +9
Split: Gradsko komunalno poduzeće Čistoća Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Također je istaknuo da splitski komunalci imaju više plaće u odnosu na druge velike gradove – prosječna neto plaća u Rijeci iznosi 664 eura, u Zagrebu 990, a u Splitu 1383 – te da radnici zahtijevaju više nego što im se može pružiti. Oni su, između ostalog, tražili stalni "inflatorni" dodatak koji bi bio oporeziv i neoporezive primitke po pravilniku na dohodak u maksimalnom iznosu.