SVAĐA UNUTAR STRANKE

Propada plan: Baldasarov prirez ruše njegovi SDP-ovci

21.01.2016 u 20:14

Bionic
Reading

Plan splitskog gradonačelnika Ive Baldasara o povećanju prireza s 10 na 15 posto, o čemu bi Gradsko vijeće Splita trebalo odlučivati idućeg tjedna, po svemu sudeći neće se ostvariti jer će ga blokirati njegovi vlastiti stranački kolege iz SDP-a. Kako tportal doznaje, to je epilog burnog sastanka kluba vijećnika vladajuće koalicije u četvrtak navečer

Gradonačelnikovoj namjeri povećanja financijskog opterećenja građana, kojim bi u proračun namaknuo oko 16 milijuna kuna godišnje, najotvorenije se suprotstavio predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković. Došlo je do prepirke i povišenih tonova, nakon čega je Baldasar napustio sastanak.

Konkretan zaključak nije donesen i o prirezu će se do utorka još raspravljati, no sudeći po atmosferi među SDP-ovcima - prijedlog neće proći. Pogotovo jer velik dio njih uopće nije bio upoznat s ovim prijedlogom, već je za njega doznao iz medija.

Predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković za tportal je potvrdio da 'u ovom trenutku nije sklon povećanju prireza, pogotovo ne ovom brzinom'. Smatra da bi prije toga trebalo senzibilizirati javnost, predstaviti joj modele i objasniti koliko će to koštati same građane.

'To je minimum koji političar može napraviti prema javnosti. Treba biti skeptičan i vrlo oprezan, dobro obrazlagati i osluškivati javnost. Nažalost, zbog porezne reforme, jedinice lokalne samouprave dovedene su u situaciju da se moraju odlučivati na ovakve poteze, no pitanje je modela, vremena i rasprave. U Splitu je ovo delikatno pitanje i išlo se prebrzo da bismo sve dobro organizirali', diplomatski se izjasnio Ćurković.

Do sjednice u utorak, kaže, ima dovoljno vremena za demokratsku raspravu, no on se zalaže za odgodu povećanja prireza.

Drugi sudionik sastanka Kluba vijećnika za tportal je potvrdio da se raspravljalo u povišenim tonovima, pogotovo u drugom dijelu, kada su dvoranu napustili koalicijski partneri i u njoj ostali samo SDP-ovci. Rušenje ideje povećanja prireza zasad ne treba povezivati s previranjima u ovoj stranci i pripremama za unutarstranačke izbore, već prije svega s nezadovoljstvom načinom na koji Baldasar vodi Split. Još prošle godine Zoran Milanović naredio mu je da se o važnijim odlukama konzultira sa strankom, no ovaj to nije učinio.

Zanimljivo, Ivo Baldasar tek koncem prošle godine uspio je osigurati stabilnu većinu u Gradskom vijeću, nakon što je na njegovu stranu prešlo dvoje bivših vijećnika Kerumovog HGS-a. Sam Kerum tvrdio je da su kupljeni, a oni su se branili da glasuju po savjesti. U međuvremenu ih je gradonačelnik postavio u neke nadzorne odbore gradskih tvrtaka, a konačan dokaz o prelasku na stranu vladajućih je činjenica da je jedan od njih dvoje, vijećnik Marijo Sičić, prisustvovao sastanku Kluba vijećnika u četvrtak navečer.