slučaj za epidemiološka proučavanja

Promocija knjige u Gornjoj Jelenskoj superžarište koronavirusa: To je i za svjetske pojmove nezabilježeno

03.10.2020 u 15:56

Bionic
Reading

Čak 90 sudionika promocije knjige u Gornjoj Jelenskoj kod Popovače održanoj 25. rujna u Društvenom domu zaraženo je koronavirusom. Prema informacijama Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, ukupno je na promociji bilo oko 140 ljudi

'To je i za svjetske pojmove do sada nezabilježen postotak pozitivnih osoba, da od 116 testiranih s jednog događaja imamo 90 pozitivnih osoba. To je nešto nezabilježeno i za epidemiološka daljnja proučavanja', rekao je za Večernji list ravnatelj Zavoda dr. Inoslav Brkić. Na promociji nisu samo bile osobe s područja Popovače, nego iz svih dijelova Sisačko-moslavačke županije te nekoliko iz susjedne Bjelovarsko-bilogorske županije.

Riječ je o ogromnom broju kontakata koje sada moraju obuhvatiti. Većina s tog događaja dan kasnije je bila na otvaranju tradiconalne manifestacije Voloderske jeseni. Otvorenje je te manifestacije održano pod šatorom, a na fotografijama se vidi da je nešto više ljudi nosilo maske nego na promociji knjige, gdje je maske nosilo tek nekoliko osoba. Na promociji knjige u Gornjoj Jelenskoj je bio i načelnik Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije Roman Rosavec, a fotografije ukazuju kako su se na događaju prekršile neke propisane mjere. Na istoj je promociji bio i gradonačelnik Popovače Josip Mišković.

Dan nakon događaja koji se pokazao superžarištem, na otvorenju Voloderskih jeseni bili su i načelnik Stožera, i gradonačelnik Popovače, ali i Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, opet bez maske na licima, piše Večernji list.