problemi u babinoj gredi

Promijenilo se pet ministara, a školska dvorana je i dalje samo rupa u zemlji

09.11.2017 u 16:29

Bionic
Reading

Iako se u tri i pol godine u čelnoj fotelji Ministarstva znanosti i obrazovanja promijenilo petero ministara, sportska dvorana Osnovne škole Mijata Stojanovića u Babinoj Gredi nije se pomaknula dalje od šest metara duboko iskopane rupe. Općinski načelnik Josip Krnić zbog toga već razmišlja i o tužbi protiv Republike Hrvatske

'Ovo je izvan svake pameti i na sramotu svih nas!', rekao je Glasu Slavonije načelnik Općine Babina Greda u Vukovarsko-srijemskoj županiji Josip Krnić.

Smatra kako su učenici OŠ Mijata Stojanovića već odavno trebali koristiti sportsku dvoranu neposredno uz školsku zgradu.

'Prošle su tri i pol godine, promijenilo se pet ministara, a umjesto školske sportske dvorane i dalje je šest metara duboka jama', ogorčen je on, napominjući kako su im građani dali povjerenje da rješavaju probleme, a ne da prebacuju 'odgovornost s jednih na druge'.

'Stidim se što sam u ovoj situaciji uopće općinski načelnik', ogorčen je.

Za opciju je da se sjedne za stol i riješi problem ili da se rupa zakopa, a time i cijela saga oko dvorane.

Još krajem prošle godine Općina se s Vukovarsko-srijemskom županijom i resornim ministarstvom sporazumjela o financiranju objekta, ali natječaj za izbor izvođača radova koji je u županijskoj nadležnosti od tada nije raspisan.

'U jamu se slijevaju podzemne vode i sadržaji septičkih jama. Svakodnevno se mora ispumpavati kako ne bi došlo do vlaženja i urušavanja okolnih objekata. Mjesečni troškovi iznose oko 35 tisuća kuna. Za izgradnju potpornog zida koji štiti školu od urušavanja utrošeno je pola milijuna kuna', požalio se Krnić.

  • +8
Prosvjedi zbog dvorane u OŠ Mijata Stojanovića Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjić

Općina se kreditno zadužila kod HBOR-a za tri milijuna kuna kako bi osigurala svoj udjel u sufinanciranju, a sada plaća, kaže, i kamatu na rezervirana sredstva u iznosu od 150 tisuća kuna godišnje.

Krnić se zbog svega pisano obratio i Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a odgovorili su mu kako im je u interesu realizacija toga kapitalnog objekta. S obzirom da je prošla cijela godina, a ništa se nije napravilo, apelirao je i da se u resornom ministarstvu 5,5 milijuna kuna osiguranih u državnom proračunu za Babinu Gredu za ovu godinu usmjeri za izgradnju školske sportske dvorane u Štitaru.   

'Štitar ima građevinsku dozvolu, napravljeni su temelji dvorane i za njezinu gradnju potrebno je upravo 5,5 milijuna kuna, pa neka novac ostane bar u našem kraju. A štitarskim učenicima dvorana je također itekako potrebna', poručio je ministrici znanosti Blaženki Divjak.