našli recept

Što se krije iza gospodarskog čuda u Babinoj Gredi

09.03.2017 u 21:13

Bionic
Reading

Gospodarsko čudo stvara se u Babinoj Gredi, maloj slavonskoj općini nedaleko od Županje, na području Vukovarsko-srijemske županije uz autocestu Zagreb-Lipovac. U investicijskom ciklusu od osam godina na krajnjem hrvatskom istoku, izračunali su općinski čelnici, uložit će se oko 600 milijuna kuna, a zaposliti oko 300 ljudi

Sve je počelo prije godinu i pol, kada je u rad puštena novoizgrađena termoelektrana na biomasu uz autocestu Zagreb - Lipovac, snage 9,7 megavata. Vrijedna je 50 milijuna eura te je u njoj zaposleno 35 ljudi, a njome upravlja tvrtka Uni Viridas u vlasništvu Sunčice Lalić, koja je prema posljednjim službenim podacima 2015. uprihodila 2,08 milijuna kuna, ali je godinu završila s gubitkom od 13,5 milijuna kuna. Investicijski ciklus u Općini Babina Greda, čiji proračun iznosi oko 2,5 milijuna kuna godišnje, nastavlja se ovoga proljeća izgradnjom tvornice za proizvodnju automobilskih dijelova TMD Groupa, vrijedne 12 milijuna eura, koja ima svoje pogone u susjednoj BiH, Gradačcu, Brčkom i Sarajevu.

'Registrirali su tvrtku sa sjedištem u Babinoj Gredi, što je uvjet općine svim investitorima koji dolaze. S obzirom na to da smo općina čiji je indeks razvijenosti ispod 50 posto, ulagači imaju pravo na povrat dijela kapitala. Tako smo naš nedostatak iskoristili kao prednost koju im nudimo. Na raspolaganju smo im 24 sata i oslobodili smo ih komunalne naknade jer to jedino možemo napraviti kao općina', objašnjava za tportal Josip Krnić, općinski načelnik Babine Grede, u kojoj su prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. živjela 3572 stanovnika.

Bosanskohercegovački investitor u svibnju bi trebao krenuti s gradnjom tvornice u ovom slavonskom mjestu, a kao krajnji rok za završetak određen je početak 2019. U pogonima bi posao trebalo pronaći sto radnika, a prema najavama vlasnika, kada proradi punim kapacitetom - iz nje će se ostvarivati oko 100 milijuna eura izvoza. TMD Group proizvodi ležajeve za vozila za njemačke partnere, a prošle godine kupljeno je zemljište u Babinoj Gredi od privatnih vlasnika jer ga više nema u gospodarskoj zoni.

'Nisu oni slučajno došli u Babinu Gredu. Kod nas je već Uni Viridas s turskim Unitom otvorio kogeneracijsko postrojenje vrijedno 288 milijuna kuna, a sada s talijanskom Florian grupom rade sušare i pogon za pripremu parketa, što će stajati oko šest milijuna eura, a zaposlit će se još 35 ljudi. Već je izdana građevinska dozvola za gradnju 6,5 hektara staklenika s partnerima iz Nizozemske, vrijednih između sedam i osam milijuna eura, u kojima bi prema najavama trebalo raditi još stotinu ljudi. Sve je to zakon spojenih posuda', dodaje Krnić, napominjući kako su u općini osmislili još jednu zonu na geotermalnom izvoru vode od 92 stupnja Celzija te s Vukovarsko-srijemskom županijom osnovali tvrtku nazvanu Geotermalni izvori Babina Greda.