IZVJEŠTAJ MINISTARSTVA

Knjižničarka u Babinoj Gredi sama i nema tko prenijeti knjige

23.05.2014 u 12:29

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture objavilo je što je poduzeto i kakvo je trenutno stanje na poplavljenim područjima, a vezano uz njihov resor

Među mjerama zaštite koje su poduzeli prije poplave navode preseljenje građe i stalnog postava Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera u Gradski muzej Vukovar, dio muzejske građe preseljen je na više katove, a Državni arhiv u Slavonskom Brodu napravio je listu arhivske građe za hitno evakuiranje u slučaju potrebe. Kako navode, u svim knjižnicama u kojima je to bilo moguće knjige su premještene na više katove. Neobičan je izvještaj za slučaj knjižnice u Babinoj Gredi. Nije poplavljena, ali je ugrožena jer ima samo jednu zaposlenicu koja nije u mogućnosti sama premjestiti knjige, navodi se u izvještaju Ministarstva.

Kontaktirali smo s babogredskom knjižnicom i u razgovoru s voditeljicom Ivanom Jurić saznali da se čula s voditeljicom Matične službe iz Županije i da će se organizirati pomoć ukoliko ona bude potrebna.

U inventuri trenutnog stanja napravljenoj 22. svibnja navodi se još da se ostaci izvornih konstrukcija tvrđave u Staroj Gradiški nalaze pod vodom, a poplavljene su crkva Sv. Jakova iz 1848. u Gunji, crkva Rođenja sv. Ivana Krstitelja iz Račinovca i crkva Preobraženja Gospodinova u Strošincima.

Što se tiče kazališta, problem je s Gradskim amaterskim kazalištem Županja, u kojem su podzemne vode prodrle u podrum, ali situacija je trenutno pod kontrolom.

Stručnjaci Hrvatskog restauratorskog zavoda u suradnji sa službama za spašavanje nalaze se na području ugroženom poplavama radi procjene stanja na terenu, a u sljedećih nekoliko dana Ministarstvo će imati detaljan izvještaj o oštećenim i uništenim kulturnim dobrima.

Ministrica kulture Andrea Zlatar u četvrtak je kazala da će najteže biti obnoviti ono što predstavlja okosnicu kulturnog života na tim područjima, a to su kulturno-umjetnička folklorna društva. 'Treba nabaviti nošnje, instrumente, tamburice… To ove ljude drži i to će biti najteže obnoviti. Za građevine je lako', zaključila je Zlatar.