oštećena strinda

Projektil pogodio tanker koji je plovio prema Jadranu

12.12.2023 u 06:51

Bionic
Reading

Protubroski krstareći projektil lansiran iz dijela Jemena pod kontrolom pobunjenika Hutija pogodio je tanker Strinda 60 nautičkih milja (111 km) sjeverno od tjesnaca Bab al Mandab koji povezuje Crveno more i Adenski zaljev oko 21 sat po lokalnom vremenu, rekao je američki dužnosnik za Reuters

Izbio je požar i nastala je šteta, ali nije bilo žrtava, navodi se u priopćenju američke vojske. Drugi američki dužnosnik rekao je da je Strinda mogla ploviti vlastitim pogonom satima nakon napada.

'U vrijeme napada nije bilo američkih brodova u blizini, ali razarač američke mornarice USS Mason odgovorio je na poziv Strinde i trenutno pruža pomoć', objavilo je Središnje zapovjedništvo američke vojske, koje nadzire američke snage na Bliskom istoku.

Tanker za prijevoz kemikalija plovio je pod norveškom zastavom, a njegov norveški vlasnik, Mowinckel Chemical Tankers, nije bio dostupan za komentar.

Skloni Iranu, Hutiji su se upleli u sukob Izraela i Hamasa, koji se proširio Bliskim istokom nakon 7. listopada i Hamasova pokolja civila na jugu Izraela. Otad su u više navrata napali brodove koji plove ključnim plovnim putovima u blizini Jemena te su ispalili bespilotne letjelice i projektile na sam Izrael.

U subotu su Hutiji rekli da će napadati sve brodove koji idu prema Izraelu, bez obzira na zastave pod kojima plove, te upozorili međunarodne brodarske tvrtke da ne posluju s izraelskim lukama.

Tanker plovio prema Veneciji

Tanker Strinda prevozio je biljno ulje i biogoriva iz Malezije te je plovio prema Veneciji u Italiji, pokazuju podaci tvrtke za praćenje brodova Kpler. Nije jasno ima li Strinda ikakve veze s Izraelom.

Hutiji - koji vladaju većim dijelom Jemena i jedna su od nekoliko skupina u Osovini otpora, povezane s Iranom - gađaju izraelske i američke ciljeve otkako je njihov palestinski saveznik Hamas napao Izrael. Naveli su da su njihovi napadi u znak potpore Palestincima i obećali su da će nastaviti s njima sve dok Izrael ne zaustavi svoju ofenzivu na Pojas Gaze.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Tijekom prvog tjedna prosinca tri su komercijalna plovila napadnuta u međunarodnim vodama, što je navelo razarač američke mornarice da intervenira. Hutiji su prošlog mjeseca također zaplijenili teretni brod u britanskom vlasništvu koji je bio povezan s izraelskom tvrtkom te su objavili snimku tog napada.

Sjedinjene Države i Britanija osudile su napade na brodove, okrivljujući Iran za njegovu ulogu u potpori Hutijima. Teheran kaže da njegovi saveznici samostalno donose odluke. Saudijska Arabija je od Sjedinjenih Država zatražila suzdržanost u odgovoru na napade.