pentagon potvrdio

Američki ratni i drugi trgovački brodovi napadnuti u Crvenom moru

03.12.2023 u 17:41

Bionic
Reading

Američki ratni brod i više komercijalnih brodova napadnuti su u nedjelju u Crvenom moru, priopćio je Pentagon. To potencijalno označava veliku eskalaciju u nizu pomorskih napada na Bliskom istoku povezanih s ratom Izraela i Hamasa. ​

'Postoje izvješća o napadima na USS Carney i komercijalna plovila u Crvenom moru i pružit ćemo informacije čim budu dostupne', poručili su iz Pentagona. Carney je razarač klase Arleigh Burke.

Britanska vojska ranije je priopćila da je navodno došlo do napada bespilotnim letjelicama i eksplozije u Crvenom moru, ne navodeći pojedinosti, piše AP.

Pentagon nije iznio detalje tko bi mogao biti odgovoran za napad. Jemenski Hutiji, koje podržava Iran, potvrdili su da su napali dva trgovačka broda za koja tvrde da su povezana s Izraelom, no nisu priznali da su napali i američki ratni brod.

Vojni glasnogovornik Hutija brigadni general Yahya Saree preuzeo je odgovornost za napade, rekavši da je prvo plovilo pogođeno projektilom, a drugo dronom dok se nalazio u tjesnacu Bab el-Mandeb koji povezuje Crveno more s Adenskim zaljevom. Saree nije spomenuo niti jedan američki ratni brod koji je bio uključen u napad. Rekao je da će se napadi nastaviti sve dok Izrael nastavi rat s Hamasom u Pojasu Gaze.

Američki dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da je napad počeo oko 10 sati u Sani u Jemenu i da je trajao čak pet sati.

Nije bilo trenutačnih komentara od Hutija. Međutim, vojni glasnogovornik Hutija ranije je rekao da će 'važna' izjava biti objavljena uskoro.

Globalni brodovi sve su više na meti kako prijeti da rat Izraela i Hamasa postane širi regionalni sukob, čak i nakon što je primirje zaustavilo borbe i Hamas razmijenio taoce za palestinske zarobljenike koje drži Izrael.