OSTVARILI PRIJETNJU

Hutiji oteli teretni brod u Crvenom moru, među taocima i Hrvati?

19.11.2023 u 17:19

Bionic
Reading

Izrael je u nedjelju objavio da su Hutiji oteli međunarodni teretni brod u Crvenom moru. Tvrde da na njemu nema Izraelaca, iako dio medija javlja kako je brod u djelomičnom vlasništvu izraelskog tajkuna Ramija Ungera

'Otmica teretnog broda od strane Hutija u blizini Jemena u južnom Crvenom moru vrlo je ozbiljan incident globalnih posljedica', rekao je glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari u objavi na platformi X.

Dodao je da je brod krenuo prema Indiji s međunarodnom civilnom posadom, bez Izraelaca. Napad je osudio i ured Benjamina Netanyahua, koji je precizirao da je brod u vlasništvu britanske tvrtke, a njime upravlja japanska tvrtka.

U priopćenju se dodaje da je na brodu 25 članova posade različitih nacionalnosti, uključujući Ukrajince, Bugare, Filipince i Meksikance, ali ne i Izraelce. HRT pak javlja da bi među otetim članovima posade moglo biti i državljana Hrvatske.

Nekoliko medijskih izvora izvijestilo je da je brod Galaxy Leader djelomično u vlasništvu izraelskog biznismena Ramija Ungera, prenosi agencija Anadolu.

Hutiji u Jemenu gaze izraelsku i američku zastavu Izvor: EPA / Autor: YAHYA ARHAB

Ranije tijekom dana, jemenska grupa je obećala da će ciljati brodove u vlasništvu ili kojima upravljaju izraelske tvrtke, u znak podrške Palestincima usred nemilosrdnih izraelskih napada na Pojas Gaze.

Glasnogovornik Jahja Sari rekao je na X-u da će ciljati brodove 'koji nose zastavu cionističkog entiteta', a koji su u vlasništvu i kojima upravljaju izraelske tvrtke.

Glasnogovornik je pozvao svijet da povuče svoje građane koji rade u posadama ovih brodova, izbjegavaju ukrcavanje ili rukovanje takvim plovilima te da ih se drže podalje.