sjednica

Programsko vijeće HRT-a u petak o ispunjenju obveza iz zakona i Ugovora s Vladom

13.05.2019 u 13:10

Bionic
Reading

Programsko vijeće HRT-a održat će u petak, 17. svibnja, sjednicu na kojoj će se raspravljati o praćenju ispunjavanja obveza HRT-a definiranih Zakonom o HRT-u i Ugovorom s Vladom, objavljeno je na mrežnim stranicama HRT-a

Na predloženom dnevnom redu je i godišnje izvješće Povjerenika za korisnike usluga HRT-a o pritužbama i prijedlozima korisnika usluga HRT-a za prošlu godinu, a najavljeno je i pokretanje postupka za izbor Povjerenika, funkciju koju već punih osam godina obavlja Zvonko Šeb.

Ovo je prva sjednica Programskog vijeća HRT-a koja će se održati ove godine, a na posljednoj održanoj lani u prosincu Programsko vijeće nije dalo pozitivno mišljenje na Program rada HRT-a za 2019. te je od rukovodstva javne radiotelevizije zatražilo i ponovno slanje ispravnog i dopunjenog izvješća o ostvarenju ciljeva i obveza iz ugovora s Vladom za prvo polugodište prošle godine.

Za zaključak kojim se daje pozitivno mišljenje o Programu rada HRT-a za 2019. tada su glasovali predsjednik Vijeća Zdravko Kedžo i članovi Robert Markt i Zorislav Lukić, a protiv je bilo šestero članova Programskog vijeća.

Programsko vijeće HRT-a je tijelo koje zastupa i štiti interes javnosti provođenjem nadzora programa i unapređenjem radijskog i audiovizualnog programa te drugih audio i audiovizualnih te multimedijskih usluga. Vijeće ima jedanaest članova, Hrvatski sabor bira i razrješava devet članova, a dva člana Vijeća biraju i razrješuju novinari i drugi zaposlenici HRT-a koji kreativno sudjeluju u stvaranju programa.

Vijeće HRT-a sastaje se u pravilu jednom svaka tri mjeseca, a najmanje jedanput godišnje podnosi izvješće Hrvatskom saboru o svom radu i o provedbi programskih načela i obveza HRT-a utvrđenih zakonom i Ugovorom s Vladom.