žarko korać

Profesor o Svesrpskom saboru: 'Kao Sjeverna Koreja, Vučić ide dalje od Miloševića'

09.06.2024 u 10:49

Bionic
Reading

Profesor na beogradskom sveučilištu Žarko Korać komentirao je jučerašnji Svesrpski sabor te je kazao da cijeli događaj podsjeća na Sjevernu Koreju

U Beogradu se u subotu održao prvi Svesrpski sabor, nazvan "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" uz sudjelovanje najviših dužnosnika Srbije i Republike Srpske, te predstavnike srpske zajednice u regiji.

'To je svakako jedna manifestacija koja služi da pokaže Vučićevu moć. To je u skladu s onim što je njegov ministar Aleksandar Vulin govorio - da je on (op. a. Aleksandar Vučić) predsjednik svih Srba na svijetu', rekao je za HRT profesor na beogradskom sveučilištu Žarko Korać komentirajući jučerašnji Svesrpski sabor.

Ustvrdio je kako Vučić ima dodatni motiv za organizaciju sabora.

'Kič način koji podsjeća na Sjevernu Koreju. Bit će narodna kola, 45 organizacija će izvesti narodne igre, a bit će i vatromet. Ide dalje od Miloševića, u Sjevernu Koreju, to je taj tip vođa', pojasnio je.

'Podsjeća na jednu strašnu formulaciju iz povijesti: jedan narod, jedna zemlja, jedan vođa. Vidim da je obične, neškolovane ljude to drmnulo. Dakle, to on radi prije svega zbog sebe, da je neprikosnoveni lider i poruka zapadu. On zna da njegov utjecaj u regiji slabi, nije jači, nego slabi', ustvrdio je.

Kazao je i da delegacija Srba iz Hrvatske nije došla na Sabor. Osvrnuo se i na predsjednika RS-a Milorada Dodika koji najavljuje odcjepljenje ovog entiteta od BiH.

'Zapad neće dopustiti raspad BiH, jer prošli put kad su pokušali - 100 tisuća ljudi je umrlo,' rekao je.

'On je dva puta jedva izabran za predsjednika tamo. Jedva je imao 50 posto glasova, drugi put je pitanje je li imao. U RS se on tom naracijom pokriva za užasnu korupciju vezano za njega osobno. To znaju svi u RS-u. To ga kao političara diskreditira', dodao je.

sve osim nogometa

Učitavanje...