za dvije godine

Produžen sporazum između Vatikana i Kine o imenovanju biskupa

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 22.10.2020 14:34
  • Objavljeno 22.10.2020 u 14:34
Papa Franjo

Papa Franjo

Izvor: EPA / Autor: ANGELO CARCONI

Vatikan i Kina dogovorili su se da će produžiti svoj "privremeni" sporazum po pitanju imenovanja biskupa za dodatne dvije godine, rekao je u četvrtak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova

"Dvije strane će nastaviti blisko komunicirati i konzultirati se kako bi kontinuirano unaprjeđivale svoje odnose", rekao je novinarima glasnogovornik Zhao Lijian.

Dvogodišnji sporazum dogovoren je u listopadu 2018. godine, a njime je papa Franjo odobrio sedam biskupa koje je imenovala Kina, a koje su tradicionalni katolici prije smatrali odmetnutim svećenstvom. Sporazum također poziva na opsežniju komunikaciju između Vatikana i Pekinga po pitanju imenovanja budućih biskupa.

Franjin zamjenik, kardinal državni tajnik Pietro Parolin, već je rekao novinarima u srijedu da će sporazum biti produžen.

Katolici u Kini su podijeljeni između Kineske katoličke domoljubne asocijacije pod upravom države te više ili manje samostalnih biskupa koje imenuje papa, a koji se suočavaju s maltretiranjem i progonima.

Kinesko-vatikanski ugovori ciljaju na prevladavanje ove podjele. Na njihovo potpisivanje gleda se kao na povijesni korak, no kritičari to vide kao nepoželjan primjer opravdavanja kineske religijske opresije.

Američki državni tajnik Mike Pompeo prošli mjesec je rekao da će Vatikan ugroziti svoj "moralni integritet" produženjem sporazuma.

Ova vrlo izravna kritika zasjenila je Pompeov posjet Vatikanu prošli mjesec, tijekom kojeg je Parolin rekao da Sveta stolica preferira "dijalog" s Kinom.

"Mi smo za politiku malih koraka", rekao je.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!