sveta stolica

Papa Franjo drži siguran razmak od vjernika, poštuje nove mjere

14.10.2020 u 12:17

Bionic
Reading

Papa Franjo u srijedu je na općoj audijenciji držao siguran razmak od vjernika, pojasnivši da zbog novih pravila uvedenih kako bi se obuzdalo širenje koronavirusa mora poštovati mjeru fizičke udaljenosti

"Htio bih, kako to obično radim, sići i biti vam blizu kako bih vas pozdravio. No, s novim pravilima, bolje je da držimo razmak", rekao je Franjo.

"Često se dogodi da kada siđem, svi se približe i nastane gomila. Sada je to problem jer postoji rizik od zaraze. Ovako, kada svi nosimo maske i držimo razmak, možemo održati audijenciju", dodao je Franjo.

Papa, koji ima 83 godine, svoje tjedne audijencije je ponovo počeo održavati u rujnu, nakon gotovo šestomjesečnog prekida zbog pandemije koja je u Italiji odnijela 36.200 života. S ponovnim rastom zaraženih, zaključilo se da je Franjo preblizu posjetiteljima.

Papi, koji na audijencijama ne nosi masku, kao mladiću je odstranjeno jedno plućno krilo nakon što se jako razbolio.

Teško diše kada se uspinje stepenicama, a neki vatikanski dužnosnici pretpostavljaju da su poteškoće s disanjem razlog zašto u velikim prostorima ne nosi masku.

Umjesto da je izašao kroz vrata na kraju hodnika i probijao se između vjernika, Papa je danas izašao kroz vrata na pozornici i s udaljenosti pozdravio vjernike koji su ga pozdravili pljeskom.

"Žao mi je što vas danas pozdravljam s udaljenosti, ali vjerujem da ako svi, kao dobri građani, slijedimo pravila koja su donijele vlasti, to će pomoći u suzbijanju pandemije. Hvala vam", rekao je Sveti Otac.