JEDINI KANDIDAT ZA ŠEFA STRANKE

Pročitajte Plenkovićev program za 'novi HDZ': Od tradicije do digitalizacije

08.07.2016 u 14:09

  • +2

Andrej Plenković predstavio svoj program

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Bionic
Reading

Nakon što je jučer potvrđen kao jedini kandidat na skorim izborima za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković u središnjici stranke na Trgu žrtava fašizma predstavio je svoj program, u kojem je pokrio 15 točkaka koje smatra najvažnijima za Hrvatsku.

Plenković se pred novinarima pojavio s glasnogovornikom kampanje Davorom Ivom Stierom i šefom stožera Damirom Krstičevićem.

Na početku press konferencije koja se mogla uživo pratiti na N1 televiziji je kazao kako je odlukom SIP-a i službeno postao kandidat te je zahvalio svima koji su ga podržali i pomogli mu u prikupljanju potpisa.

'Ovim programom želio bih započeti konstruktivan politički dijalog i podijeliti svoju viziju uspješne Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske. Moja je glavna misija vratiti povjerenje birača vjerodostojnom i dosljednom politikom HDZ-a. Kako bismo zajednički ostvarili tu misiju, moramo znati svoje vrijednosti', kazao je Plenković predstavljajući program.

Te vrijednosti, dodao je, tradicionalne su vrijednosti, a HDZ baštini demokršćanstvo i univerzalna humanistička načela, poručuje.

Jedan član - jedan glas i za druga stranačka tijela

Plenković je kazao da osuđuje svaki totalitarizam neovisno o ideološkom predznaku te istaknuo važnost utemeljitelja stranke Franje Tuđmana.

'Pod mojim vodstvom HDZ će poticati okupljanje svih društvenih snaga s ciljem sinergije sveučilišne i znanstvene zajednice, privatnog sektora, te socijalnih partnera. To zajedništvo ključ je stvaranje jedinstvene vizije prioriteta čiji će rezultat biti kvalitetne javne politike koje će pružati rješenja za goruće probleme našeg društva', kazao je.

HDZ mora biti predvodnik u uvođenju visoke razine unutarstranačke demokracije, poručio je Plenković, kazavši da su ključni stručni ljudi.

Poručio je kako se izbor po sustavu jedan član - jedan glas mora proširiti na druga stranačka tijela, ali i najavio mogućnost elektroničkog glasovanja.

Nakon toga krenuo je predstavljati 15 točaka svog programa. Prva od njih je pravosuđe. 'Pravna država mora biti utemeljena na neovisnom, nepristranom i učinkovitom pravosuđu te djelotvornoj i poštenoj javnoj upravi. Ključno je stoga vratiti povjerenje građana u pravosudni sustav. Potrebno je povećati transparentnost i odgovornost u javnoj upravi te voditi računa o usavršavanju i vrednovanju rada državnih službenika i namještenika. Zalažem se za raspodjelu nadležnosti javnih funkcija države na temelju načela supsidijarnosti, uključujući funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju, sa županijama kao središnjom razinom i povijesnim oblikom teritorijalnog ustroja', kazao je Plenković.

Poručio je da se zalaže za nastavak kurikularne reforme, uz pluralnu uključenost stručnjaka, ali uz uvažavanje roditeljskih prava.

Strateške grane su turizam i poljoprivreda

'Povećanje gospodarskog rasta bit će glavni cilj moga djelovanja. Porezni sustav mora osigurati jednostavnost poslovanja i time povećati razinu investicija. Strateške grane bit će poljoprivreda i turizam', naglasio je Plenković.

'Digitalizacija mora omogućiti bolju komunikaciju građana s državom i smanjiti administrativne prepreke', rekao je Plenković. Kazao je da država mora osigurati slobodu medija.

Posvetit će se i racionalizaciji javnog sektora, poticanju konstruktivnog dijaloga sa svim vjerskim zajednicama, a posebno s katoličkom crkvom, smanjenju javnog duga, poreznom susutavu koji treba osigurati jednostavnost poslovanja, konkurentnom gospodarstvu, boljem korištenju europskih fondova, ali i 'popravljanju' demografske slike Hrvatske.

Cijeli program pročitajte OVDJE.

'Ovo je program za suvremeni HDZ koji ću predstaviti i članovima. Vjerujem u održivost i uspjeh primjene programa jer se u njemu nalazi niz rješenja temeljnih na mom iskustvu i primjerima iz prakse. Spreman sam na otvorene rasprave, argumente i sučeljavanje s Milanovićem i drugim liderima kako bi birači vidjeli koju vrstu vodstva, programa i budućnost nudi koja stranka', kazao je Plenković

Odgovarajući na pitanja novinara, kazao je da još nije dobio izvještaj glavnog tajnika o financiranju stranke, a zatražio ga je nakon što je u javnosti objavljena informacija o pozajmici od 4,2 milijuna kuna od PPD-a.

'Najbliže suradnike imenovat ću nakon izbora'

Komentirao je i odluku HSS-a da ide u koaliciju sa SDP-om. 'HSS je naša sestrinska stranka. Žao mi je da je odluka Glavnog odbora HSS-a donesena u vremenskom pritisku. Bilo bi mi drago da smo imali još neko vrijeme i da se mi konsolidiramo i da smo imali više vremena za razgovor. Tu odluku poštujem. Jasno mi je da velik broj HSS-ovaca na terenu izvrsno surađuje s HDZ-om. Znam kako smo tijesno surađivali i s Marijanom Petir, koja u Europskom parlamentu sjedi tri metra od mene, a od Tonina Picule od 70 do 80 metara. Smatram da se politička partnerstva trebaju gledati dugoročno i strateški, na temelju programa. Ovdje se očito radi o nekoj matematici. Siguran sam da će birači to prepoznati', rekao je Plenković.

Nakon izbora 17. srpnja donijet će i odluku o imenovanju najbližih suradnika, kazao je Plenković.

Na pitanje novinara hoće li preuzeti HDZ-ov gospodarski program, Plenković je rekao kako će program IFO instituta biti stručna podloga na kojoj će njegov tim graditi svoj program.

Govoreći o kurikularnoj reformi, rekao je kako očekuje kvalitetnu recenziju programa. Hrvatska zaslužuje najkvalitetnije obrazovanje i u tom ćemo smjeru raditi, kazao je.

Rekao je kako nema nikakvih saznanja o tome da se danas odlučuje o Brkićevoj diplomi ni o smjenama na kninskom veleučilištu.

Podsjetimo, Plenković je već ranije između redova najavio zaokret u politici stranke. Na pitanje hoće li HDZ sada biti bliži centru nego desnici, Plenković je prije neki dan rekao: 'HDZ će biti ono što jest, a to je stranka desnog centra, narodnjačka stranka utemeljena na demokršćanskim vrijednostima.'