RATNI ZLOČIN

Pritvor osumnjičenima za zločin u Belom Manastiru

26.12.2009 u 07:06

Bionic
Reading

Protiv četvorice nekadašnjih pripadnika SUP-a Beli Manastir, osumnjičenih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Hrvatskoj 1991. godine, istražni sudac Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu u petak je pokrenuo istragu, a osumnjičenima odredio pritvor u trajanju do 30 dana

Osumnjičenima je pritvor određen zbog straha da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, zbog osobito teških okolnosti pod kojim je djelo izvršeno, kao i zbog visine kazne koja je kaznenim zakonom predviđena za djelo za koje se terete, prenijeli su beogradski elektronički mediji.

Kako je u četvrtak objavilo srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine, zbog sumnji da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u hrvatskoj općini Beli Manastir u drugoj polovici 1991. godine, srbijanska policija uhitila je četiri osobe dok je peti osumnjičeni u bijegu.

Uhićeni se sumnjiče za ubojstva najmanje šest civila nesrpske nacionalnosti, protuzakonita zatvaranja, povredu tjelesnog integriteta, zastrašivanje, teror, mučenja i nečovječna postupanja.

Osumnjičeni su, kako je navedeno, nekadašnji pripadnici Jedinice za posebne namjene SUP-a Beli Manastir, u sastavu policijskih oružanih grupacija SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ustupilo je 2008. godine srbijanskom Tužiteljstvu za ratne zločine taj kazneni predmet Županijskog suda u Osijeku, temeljem Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, zaključenog u listopadu 2006. godine, dodaje se u priopćenju tužiteljstva.