SANCHEZOVI ODABRANICI

Prisegnula španjolska Vlada s najviše žena u povijesti

07.06.2018 u 14:53

Bionic
Reading

Nova socijalistička španjolska vlada Pedra Sancheza, koju čini 11 žena i šest muškaraca, položila je u četvrtak prisegu pred kraljem FIlipom VI., prije nego će krenuti u vrlo zahtjevnu zadaću: vladati zemljom uz potporu manje od četvrtine parlamenta

Jedan za drugim, u velikoj sali palače Zarzuela na sjeverozapadu Madrida, ministri su položili prisegu na lojalnost kralju Filipu VI. i obećali da će poštivati ustav i učiniti da ga svi poštuju.

Bila je to ceremonija bez vjersih obilježja, čime se prekinulo s tradicijom.

Pedro Sanchez (46), koji je na vlast došao nakon pada vlade konzervativca Mariana Rajoya, predstavio je u srijedu novu proeuropsku vladu u kojoj su žene u većini.

S jedanaest žena i šest muškaraca, ovo je španjolska vlada s najvećim brojem žena dosad.

Ona je ujedno i vlada s najmanjom potporom u parlamentu od ponovne uspostave demokracije. Socijalistička stranka raspolaže sa samo 84 od 350 zastupničkih mjesta pa će ovisiti o manevarskom prostoru koji će joj ostaviti radikalno lijeva stranka Podemos, baskijski nacionalisti i katalonski separatisti koji su glasali za nepovjerenje Rajoyu.

U jeku priprema Velike Britanije za izlazak iz EU-a i dok Italija dobiva euroskeptičnu vladu, španjolska vlada je izrazito proeuropski usmjerena.

Tako je Sanchez, bez iskustva u vlasti, imenovao bivšeg predsjednika Europskog parlamenta, Katalonca Josepa Borrella za ministra vanjskih poslova, a ravnateljicu za proračun Europske komisije Nadiu Calvino za ministricu gospodarstva.

Prvi španjolski astronaut Pedro Duque je ministar znanosti.

Carmen Calvo, ministrica kulture od 2004. do 2007., potpredsjednica je vlade i ministrica za ravnopravnost spolova.

Sanchez je odlučio postaviti žene na važna mjesta, pa se domaći tisak pita ne bi li vijeće ministara trebalo preimenovati u vijeće ministrica.

  • +6
Novi ministri španjolske vlade na ceremoniji prisege u palači Zaruzela Izvor: Pixsell / Autor: gtres/Gtres/PIXSELL

Bivša državna tužiteljica za slučajeve terorizma Dolores Delgado preuzima ministarstvo pravosuđa, a bivša sutkinja Vrhovnog suda Margarita Robles ministarstvo obrane. Isabel Celaa  zadužena je za prosvjetu, Magdalena Valerio za rad a Carmen Monton za zdravstvo.

U Sanchezov gospodarski tim uz Nadiu Calvino ulazi i Maria Jesus Montero, koja će biti zadužena za financije. Njihova će glavna zadaća biti, rekao je prošli tjedan, "poštovati europske obveze" u vezi s javnim deficitom.

Treći čovjek PSOE-a Jose Luis Abalos je zadužen za javne radove, a bivši sudac Fernando Grande-Marlaska za unutarnje poslove.

Sa separatističkom katalonskom vladom Quima Torre pregovarat će Meritxell Batet, 45-godišnja Barcelonka koja je imenovana ministricom teritorijalne uprave.