VOZAČI OPREZ

Pripremite se na kolone. U tijeku su intenzivni radovi na 30 dionica autocesta

20.04.2018 u 16:54

Bionic
Reading

Hrvatske autoceste (HAC) izvode intenzivne radove na autocestama, u očekivanju pojačanog prometa tijekom predstojeće turističke sezone, priopćeno je u petak iz HAC-a

"Hrvatske autoceste d.o.o. u svrhu pripremljenosti autocesta za predstojeću turističku sezonu i povećan intenzitet prometa te očuvanja visokog stupnja sigurnosti prometa autocestama i samih korisnika, intenzivno izvode radove redovnog održavanja autocesta", kaže se u priopćenju.

Dodaje se kako je prioritet i naglasak na održavanju infrastrukture.

"Zbog prometnog opterećenja nužno je održavanje kolnika i opreme autoceste zbog čega će HAC ove godine u sklopu programa održavanja uložiti oko 390 milijuna kuna kako bi održao visok stupanj standarda sigurnosti i pripremio dionice za nadolazeću sezonu", kažu u HAC-u.

Izvještavaju kako su u tijeku radovi na gotovo 30 dionica autocesta, a obuhvaćaju obnovu vertikalne i horizontalne prometne signalizacije, košnju trave, sanaciju kolnika i objekata, ispitivanje funkcionalnosti tunelskih sustava, uređenje odmorišta i naplatnih postaja.

Ti radovi izvode se u sklopu redovnog i izvanrednog održavanja svih dionica kako bi HAC što spremnije dočekao glavnu turističku sezonu u vrijeme najvećeg prometa, kaže se u priopćenju.

Napominje se kako godišnje dionicama HAC-a prometuje više od 40 milijuna vozila, a prema rezultatima istraživanja 85 posto dolazaka turista ostvareno je cestovnim prijevoznim sredstvima.

Na pojedinim dionicama, gdje je veći intenzitet prometa tijekom radnog tjedna, radovi se izvode tijekom vikenda, kada je intenzitet prometa manji čime bi se korisnicima, koji ove dionice koriste za dnevnu migraciju, olakšalo i uštedjelo vrijeme, kažu u HAC-u.

  • +22
Prometne gužve Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

U takvim slučajevima na dnevnoj bazi mijenja se privremena regulacija prometa na autocesti A3 Zagreb - Lipovac, dionica Rugvica - Ivanić Grad na radovima sanacije mosta Ivanić Grad, kao i na autocesti A4 Zagreb - Goričan, zbog radova na sanaciji zapadnog nadvožnjaka preko željezničke pruge kod Kraljevačkih Novaka.

U HAC-u ističu da nedavno provedena studija Prometnog fakulteta u Zagrebu pod nazivom "Sigurnost na autocestama" pokazuje da Hrvatska ima jedne od najboljih autocesta u Europi koje nude adekvatnu sigurnost, čijim se korištenjem na vrlo brz način može stići na željeno odredište.

Studija je pokazala i da 96 posto mreže autocesta ima nisku i srednje nisku stopu prometnih nesreća, dok samo 4 posto dionica ima srednje nisku stopu, što pokazuje izuzetnu sigurnost svih sudionika u prometu autocestama. Srednje visoku i visoku stopu nema niti jedna dionica.

HAC navodi kako se radovi mogu izvoditi u vrlo kratkom vremenskom periodu od otprilike četiri mjeseca obzirom na relativno kratak vremenski period u kojem je moguće organizirati izvođenje radova (između zimskog održavanja i početak turističke sezone, te nakon turističke sezone i početka zimskog održavanja) te moli korisnike na razumijevanje i poziva na pridržavanje prometne signalizacije u zoni radova.