dugovi u cestarstvu

Butković: Odustali smo od monetizacije ili prodaje autocesta, tisuću radnika morat će otići

17.11.2017 u 13:11

Bionic
Reading

Nakon što je država izdala 1,275 milijardi eura vrijedne obveznice radi otplate i refinanciranja dijela ogromnog duga cestarskog sektora ministri Zdravko Marić i Oleg Butković održali su u petak konferenciju za novinare. 'Odustali smo od monetizacije i od prodaje autocesta. One će ostati u hrvatskom vlasništvu. Odlučili smo se za restrukturiranje cestarskog sektora', rekao je Butković

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ponovio je da je vlada Andreja Plenkovića definitivno odustala od monetizacije ili prodaje autocesta i da će država problem velikog duga u cestarstvu rješavati restrukturiranjem i refinaciranjem obaveza.

Podsjetimo, Republika Hrvatska u četvrtak je izdala 1,275 milijardi eura vrijedne obveznice, dospijeća 2030. godine, uz prinos od 2,953 posto i kupon od 2,75 posto. Ministarstvo financija, koje je najavilo da će se ta sredstva koristiti za otplatu i refinanciranje dugova cestarskog sektora, napomenulo je kako je to najpovoljnije zaduženje države.

'Država će zbog refinanciranja dugova u cestarstvu uštedjeti 160 milijuna kuna svake godine', rekao je ministar financija Zdravko Marić. Ministar Butković je rekao kako to znači da će se u 12 godina uštedjeti 'jedan Pelješki most'.

Marić je dodao kako su u tijeku pregovori o izdavanju još 2,5 do tri milijarde eura vrijednih državnih obveznica za refinanciranje starih državnih dugova.

  • +23
Ministar financija Zdravko Marić Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Ministar prometa Oleg Butković rekao je kako će iz javnih tvrtki koje upravljaju hrvatskim autocestama i cestama do kraja 2020. godine otići do tisuću radnika.

Što se tiče načina naplate cestarina, Butković je rekao kako je budućnost definitivno beskontaktni sustav naplate.

Dodao je kako je Ministarstvo prometa naručilo studiju koja bi trebala dati konačni odgovor na pitanje kako će Hrvatska naplaćivati cestarine na svojim autocestama.

Novi model naplate, rekao je Butković, znat će se do kraja 2018. godine.