vremenska prognoza

Pripremite se: Još u petak nestabilno pa nam stiže novi toplinski udar

05.07.2023 u 22:14

Bionic
Reading

Nestabilno uz povremenu kišu i pljuskove, lokalno i izražene, na kopnu će biti još u četvrtak, a u petak se vrijeme stabilizira. Tijekom vikenda i početkom idućeg tjedna prevladavat će sunčano uz porast temperature i povratak prave vrućine. Treba računati i na pojavu drugog toplinskog vala ove sezone.

"U četvrtak u Slavoniji i Baranji treba računati na promjenljivo i nestabilno vrijeme. Povremeno će biti pljuskova i grmljavine, osobito prema sredini dana i poslijepodne, a lokalno mogu biti izraženi. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, a najviša temperatura oko 27°C.

U središnoj Hrvatskoj sutra zamjetno manje toplo nego danas i u prvom dijelu dana umjereno i pretežno oblačno. U noći i ujutro mjestimična kiša i pljuskovi s grmljavinom, a zatim uglavnom još u južnijim područjima. Poslijepodne smanjenje naoblake. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Jutarnja temperatura oko 17°C. Na zapadu zemlje promjenljivo, u gorju mjestimice i pretežno oblačno. Ponegdje kiša i grmljavina, osobito prijepodne i sredinom dana, a mogući su i jaki pljuskovi, ponajprije u Istri.

Najviše sunca na otocima. Zapuhat će umjeren sjeveroistočnjak, na sjevernom Jadranu umjerena do jaka bura uz ponegdje umjereno valovito more. Najviša dnevna temperatura od 19°C u Gorskome kotaru do 30 °C na Rabu i Lošinju.

U Dalmaciji će se zadržati prevladavajuće sunčano, te vrlo toplo i vruće s temperaturom danju i do 31°C. Vjetar slab i umjeren sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni, na sjeveru ponegdje bura. More malo do umjereno valovito. Na sunčanom jugu u četvrtak također vrlo toplo i vruće, a najniža jutarnja temperatura oko 22°C. Poslijepodne će osvježavati većinom umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak, a more biti umjereno valovito, osobito prema otvorenom."

  • +42
Vrućina i turisti u Puli Izvor: Cropix / Autor: Dusko Marusic

"U nastavku tjedna u unutrašnjosti pretežno sunčano, a od subote i stabilno te danju vruće, pogotovo u nedjelju. U petak uz više oblaka u istočnim predjelima još je moguć poneki pljusak ili barem malo kiše. Vjetar će oslabjeti. Na Jadranu u danima koji slijede prevladavajuće sunčano i vruće, od nedjelje i vedro. U noćnim i prijepodnevnim satima puhat će slaba i umjerena bura, osobito na sjeveru, a od sredine dana sjeverozapadnjak i zapadnjak koji u petak ponegdje mogu biti i jači", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.