NJEZINA KRALJEVSKA VISOST

Princeza Anne stiže u posjet Hrvatskoj

29.01.2009 u 13:59

Bionic
Reading

Kći njezina kraljevskog veličanstva kraljice Elizabete II., kraljevska princeza Anne, dolazi u službeni posjet Republici Hrvatskoj od 2. do 4. veljače kao gošća predsjednika Stjepana Mesića. Tijekom boravka u Hrvatskoj, princeza Anne posjetit će Zagreb i Split

Ovo nije prvi posjet princeze Anne Republici Hrvatskoj. Prvi put je posjetila Hrvatsku 1972. godine, u pratnji kraljice Elizabete II., koja je u Hrvatskoj boravila u okviru državnog posjeta na poziv Josipa Broza Tita

Tijekom tog posjeta princeza Anne je posjetila Zagreb, Đakovo, Dubrovnik, Pulu i Brijune. Godine 1996. princeza Anne posjetila je Split na proputovanju prema BiH, gdje je išla u obilazak britanskih trupa.

U povodu njezina posjeta Hrvatskoj, britanski veleposlanik u RH David Blunt izjavio je da on odražava važnost koju Velika Britanija pridaje bilateralnom strateškom partnerstvu s Hrvatskom.

"Njezina kraljevska visost veseli se ovom posjetu. Bit će to odlična prigoda da vidi ključne promjene koje su se dogodile u Hrvatskoj od njezina zadnjeg kratkog posjeta prije deset godina. Bit će to i prigoda da se u Zagrebu i Splitu susretne s različitim ljudima i pruži podršku ranjivim društvenim skupinama, kao i da iskaže interes za zaštitu ugroženih vrsta", navodi se u priopćenju.

za vrijeme boravka u Zagrebu, princeza Anne susret će se s predsjednikom Mesićem, a posjetit će Udrugu za terapijsko jahanje „Krila“, Centar za rehabilitaciju u Sloboštini, te Polikliniku za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG.

U Splitu će princeza Anne posjetiti Pomorsku bazu Lora, susret će se s predstavnicima grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije na domjenku u Vili Dalmaciji, te će posjetiti Mediteranski institut za istraživanje života.