GAMEREPORT

Prince of Persia: The Forgotten Sands

04.06.2010 u 13:37

Bionic
Reading

Najnoviji Prince of Persia vraća se korijenima igrivosti ove franšize. Je li to dobar potez? Saznajte u našoj videorecenziji

Novovjeki Princ of Persia s nama je već desetak godina. Nešto stariji igrači sjetit će se pak da ovaj serijal izvire iz (pra)stare igre koja se je pojavila na ranim PC-jevima i Amigama te Atarijima. Uglavnom, 'prinčeva' je dosad stvarno bilo mnogo te je svaki donio neke nove elemente i po nečemu htio biti poseban i nov. U inovaciji je posebice uspio zadnji izdanak ovog serijala, to jest Warrior Within. Donio nam je nemogućnost umiranja u frustrirajućim padovima te odlični pokazivač smjera poradi kojega se više nismo gubili u velikim nivoima. Ali Forgotten Sands se htio vratiti korijenima te nam donijeti nešto klasičnije princ-iskustvo.

 

A u tome je debelo pogriješio. Naime, ovi novi-stari elementi su toliko anakroni i prije svega zamorni da Forgotten Sands graniči s potpunim debaklom. Igra se gotovo u cijelosti temelji na skakanju te rješavanju bezbrojnih mozgalica. U redu, te mozgalice ne zahtijevaju inteligenciju od 145, ali ih ima tako puno da će vam nakon nekog vremena od njih jednostavno biti zlo. Uz vraćanje starih elemenata, vratio se i problem sa kontrolama. Kontrole nisu konzistentne; dok se promjeni kut kamere, pomak kontrolerske gljive nalijevo princa više ne usmjerava lijevo, već prema vama. Sad si zamislite što to znači dok se njišete na nekoj štangi. Da, pasti ćete u provaliju te ćete morati sve ispočetka.

 

Dobro, ne želimo biti nepošteni i reći da Forgotten Sands nema nekih premijernih elemenata. Ima ih, poput kontrole nad elementima, vodom, vjetrom itd. Međutim, sve se ovo i dalje svodi na skakanje i dakako, na padanje u provalije. Stoga nas stvarno čudi kako se Ubisoft usudio izdati ovako spetljan i mučan proizvod. Novi Princ Perzije je gotovo mazohističko iskustvo. Uopće se ne obazire na dosege modernih igara istoga žanra. Ako nam ne vjerujete na riječ, pozivamo vas da pogledate video gdje ćete zorno vidjeti ovo o čemu pričamo. Zaključimo: novi Princ of Persia nas je i više nego razočarao. Zbog svega ovoga se bojimo da bi ovo vrlo lako mogao postati zadnji nastavak tog nekoć, ako ništa drugo, a onda korektnog serijala.


Prince of Persia: The Forgotten Sands