plan upućen mzo-u

Primorsko-goranska županija upisuje 44 učenika manje u srednje škole nego lani

27.04.2020 u 15:58

Bionic
Reading

Primorsko-goranska županije uputila je u ponedjeljak Ministarstvu znanosti i obrazovanja prijedlog plana upisa 2786 učenika u prvi razred srednjih škola na području županije, što je za 44 učenika manje nego lani.

Po tom planu upisa za školsku godinu 2020./2021. tih 2786 učenika bi se rasporedilo u 125 razrednih odjela.

U prijedlogu županije su 82 obrazovna programa - pet gimnazijskih s 694 učenika (jedan petogodišnji strukovni program s 56 učenika), 36 četverogodišnjih strukovnih programa s 1256 učenika i 29 trogodišnjih strukovnih obrtničkih programa sa 618 učenika.

Tu su i dva dvogodišnja industrijska programa s predviđenih 24 učenika, tri umjetnička programa u kojima su 92 učenika te šest programa za učenike s teškoćama u razvoju, ukupno njih 46.

Predviđeno je i uvođenje novog programa - pomoćni vrtlar za učenike s teškoćama u razvoju u Srednjoj školi Ambroza Haračića Mali Lošinj.

U županiji ističu da su prilikom izrade prijedloga plana upisa učenika u prvi razred srednjih škola vodili računa o potrebama tržišta rada, raspoloživim programima u srednjim školama, kao i projekciji budućeg razvoja županije.

S tim planom suglasni su Hrvatski zavod za zapošljavanje te nacionalna gospodarska i obrtnička komora.

  • +7
Rijeka: Šaljivi, motivacijski natpisi i grad tijekom borbe s koronavirusom Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

S ciljem zadržavanja mladih u domicilnom mjestu, u prijedlogu plana prihvaćena su po tri zanimanja u jednom razrednom odjelu za područja Gorskog kotara i kvarnerskih otoka.

Taj se model predlaže i za neka obrtnička zanimanja za koje ne postoji veliki interes učenika, ali postoji interes tržišta rada pa je planirano formiranje razrednih odjela s programskim kombinacijama od tri zanimanja.

Konačan plan strukture programa, broja razrednih odjela i broja učenika izradit će Ministarstvo znanosti i obrazovanja.