ministar zadovoljan rezultatima

Primorac: Upis trezorskih zapisa bio je iznad očekivanja

27.02.2024 u 14:35

Bionic
Reading

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u četvrtom lanjskom tromjesečju za 4,3 posto na godišnjoj razini, dok je u cijeloj prošloj godini ojačalo 2,8 posto. Te podatke komentirao je i ministar financija Marko Primorac

Primorac je prvo govorio o upisu trezorskih zaspisa.

'Jučer je završio upis trezorskih zapisa za građane, a danas je odrađen i za institucionalne ulagače. Upis je bio prilično dobar, odaziv građana također odličan, iznad svih očekivanja. Odaziv je bio takav da je upisano preko 929 milijuna eura, od toga za tromjesečnim zapisom 221 milijun eura, a za godišnjim 708 milijuna eura', rekao je Primorac.

Kazao je da je u ovom upisu sudjelovalo preko 37 tisuća građana. 'Građani su pokazali da vjeruju državi i da vjeruju u stabilnost javnih financija', rekao je Primorac.

Upis institucionalne tranše je završio danas, a interes je bio značajan, kazao je ministar financija.

'Za trezorski zapis roka dospijeća 91 dan, interes je bio u iznosu od 107,5 milijun eura. ministarstvo jeodlučilo prihvatiti ponude u iznosu od 47,5 milijuna eura i to po prinosu od 3,70 posto. Što se tiče jednogodišnjeg trezorskog zapisa, tu je interes bio 255,9 milijuna eura. Odlučili smo prihvatiti 50 milijuna eura', poručio je.

Marko Primorac o BDP-u Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

'Mi smo kroz ova tri izdanja praktički transformirali oko 6 posto ukupnog portfelja javnoga duga prema našim građanima. Dakle, 6 posto našeg duga je trenutno u rukama naših građana', dodao je.

Kratko se osvrnuo i na podatke vezane uz BDP. 'Hrvatska je u četvrtom kvartalu 2023. ostvarila značajnu stopu rasta od 4,3 posto. Ta stopa rasta je zasad najveća u EU, čekamo još podatke od nekoliko država. Godišnja stopa rasta je 2,8 posto, ona je druga najveća u EU. Značajno je rastu pridonijela potrošnja kućanstva, koja je rasla 5,3 posto, a onda i investicije, a velik dio njih je iz NPOO-a. Investicije su rasle po stopi od 6 posto', dodao je Primorac.

Dodao je da je čak osam država imalo negativan rast. 'Vi znate kako se negativne stope rasta, posebno u državama koje su naši najznačajniji vanjskotrgovinski partneri, odražavaju i na situaciju u Hrvatskoj. Dakle, kada bi naši partneri ostvarivali veće stope rasta, te stope rasta u Hrvatskoj bile bi još veće', rekao je.

Kazao je da su se ostvarile projekcije Ministarstva financija.

  • +14
Primorac o trezorcima i neoporezivim primicima Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Primorac je ponovio najavu da će u ožujku biti još jedno izdavanje narodne obveznice za građane. 'Bit će nešto duže ročnosti od instrumenata koje smo sada nudili. Prije svega kako bi testirali ulagački apetit građana za ovakve dužničke instrumente. Ne znamo kakav će interes biti, ali interes do sada je bio velik, bez obzira št još nismo isplatili nijedan instrument', rekao je ministar, no nije otkrivao detalje.

Komentirao je i pad izvoza i HUP-ove reakcije na rast BDP-a. 'Hrvatska ima jednu od najnižih cijena energije i kada govorimo o električnoj energiji i plinu, ali ono što je činjenica da bi se svi više veselili kada bi do rasta BDP-a dolazilo temeljem rasta izvoza, a ne potrošnje i investicija', poručio je Primorac.

Odgovarajući na pitanja, Primorac je kazao da će država prihvatiti svh 929 milijuna eura upisa trezorskih zapisa od građana. 'Što se tiče strukture samih ponuda, nemamo detaljne podatke. Tražio sam da mi izvuku da je medijan po obje ročnosti bio 10 trezorskih zapisa. Građani su kupovali oko 10 trezorskih zapisa. Moguće je da je netko upisao i više od milijun eura', kazao je Primorac.