objavio morh

Primopredaja prvog hrvatskog borbenog aviona Rafale sutra u Francuskoj

01.10.2023 u 12:10

Bionic
Reading

Službena ceremonija primopredaje prvog višenamjenskog borbenog zrakoplova Rafale, odnosno prijenos vlasništva na Hrvatsku, održat će se sutra u Francuskoj, navodi Ministarstvo obrane RH

Službena ceremonija primopredaje prvog višenamjenskog borbenog aviona Rafale, odnosno prijenos vlasništva između Republike Francuske i Republike Hrvatske, održat će se u ponedjeljak 2. listopada 2023. u Francuskoj.

Svečanoj ceremoniji u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan nazočit će ministar obrane Mario Banožić zajedno s predstojnikom Ureda predsjednika Vlade Zvonimirom Frka-Petešićem i potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom te izaslanstvom Oružanih snaga Republike Hrvatske na čelu s načelnikom Glavnog stožera OS RH admiralom Robertom Hranjem.

Riječ je o prvom od 12 aviona Rafale, dvomotornom višenamjenskom borbenom avionu 4.5+ generacije francuskog proizvođača Dassault Aviation, koje Republika Hrvatska nabavlja od Republike Francuske za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Nakon službene ceremonije prijema aviona Rafale u Francuskoj, hrvatski piloti preletjet će u Centar za obuku Bordeaux gdje će se provoditi daljnja obuka djelatnika zrakoplovno tehničke službe i pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, stoji u priopćenju Ministarstva obrane.

Na svečanoj ceremoniji u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva bit će i ministar obrane Mario Banožić zajedno s predstojnikom Ureda predsjednika Vlade Zvonimirom Frka-Petešićem i potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom te izaslanstvom Oružanih snaga Republike Hrvatske na čelu s načelnikom Glavnog stožera admiralom Robertom Hranjem.

Hrvatski zrakoplovni tehničari na obuci za avione Rafale u Francuskoj Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ministarstvo obrane Francuske

U skladu s potpisanim ugovorima o nabavi višenamjenskog borbenog aviona Rafale i Programom realizacije uvođenja aviona Rafale u operativnu uporabu u Oružane snage Republike Hrvatske, 30. siječnja 2023. godine u Francusku Republiku upućeni su piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Prva skupina zrakoplovno-tehničkog osoblja za održavanje aviona Rafale upućena je na obuku u studenome 2022. godine, a obuka se provodi u Francuskom ratnom zrakoplovstvu i tvrtkama proizvođača aviona, opreme i naoružanja.