PRIČA IZ VARAŽDINA

Primjer zašto investitori izbjegavaju Hrvatsku

09.01.2013 u 16:06

Bionic
Reading

Grad Varaždin i Crtorad, poduzeće koje je prije svega mjeseca dana izgradilo 64 milijuna kuna vrijednu podzemnu garažu koja će po isteku koncesije prijeći u gradsko vlasništvo - odlaze na sud

Razlog spora odluke su kojima je ukinuta dnevna parkirališna karta te naplata na parkiralištima u određenim parkirnim zonama, a istovremeno je u određenim parkirnim zonama produljeno vrijeme besplatnog parkiranja, kao i vrijeme besplatnog parkiranja do kupnje karte sa pet na 15 minuta.

'Čudi da je Grad Varaždin samo desetak dana nakon svečanog otvaranja podzemne garaže donošenjem ovih odluka počinio grubo kršenje ugovora o koncesiji te samoinicijativno izmijenio uvjete i način parkiranja u gradu Varaždinu te na taj način direktno ugrozio poslovanje koncesionara CRTORAD d.o.o. nanoseći mu usto i predvidivu višemilijunsku štetu', veli Tomo Ježovita, direktor Crtorada.

Nakon spornih odluka koje je u prosincu donijelo Gradsko vijeće, predstavnici Crtorada susreli su se s gradonačelnikom Varaždina Goranom Habušem te Vladom Vlašićem, pročelnikom Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam.

'Tu su predstavnici Grada detaljno upoznati sa svim nepravilnostima, nezakonitostima i problemima koji proizlaze iz sadržaja svojih ishitrenih odluka, tehničkoj nemogućnosti njihove provedbe te činjenici da se novim načinom organizacije i naplate parkiranja uvodi potpuni pravni nered te nanosi višemilijunska šteta koncesionaru. Unatoč tome, Grad Varaždin je ustrajao na svojim nezakonitim i neodrživim odlukama, pa je jedini mogući zaključak da se namjerno nanosi šteta koncesionaru te se ugrožava njegov opstanak', veli Tomo Ježovita, direktor Crtorada.


Da se uistinu radi o ishitrenim odlukama, kako dodaje Ježovita, vidljivo je i po tome da Grad Varaždin ignorirao te zaobišao Zakonom o koncesijama propisan obvezni postupak kod mijenjanja koncesijskih uvjeta, dok je CRTORAD kao ugovorna strana i koncesionar o tako bitnim izmjenama ugovora - koje dovode u pitanje provođenje koncesije i opstojnost koncesionara - saznao iz medija.

Zbog toga se teško može oteti dojmu da su sporne odluke po svojoj formi i sadržaju odraz dnevno političkih stremljenja gradske vlasti na štetu građana Grada Varaždina i koncesionara. Pored ove štete, Grad Varaždin je svojim postupanjem poslao jasnu poruku aktualnim i potencijalnim investitorima na području Grada da prava i obveze preuzete ugovorima koje je sklapao ili sklapa Grad Varaždin nisu zajamčene, već da ovise o trenutnoj volji gradske vlasti. Zbog ovakvog nezakonitog i protuugovornog postupanja Grada Varaždina, kao i činjenice da je izmjenama i dopunama odredaba spomenutih odluka Grad Varaždin jednostrano i nezakonito utjecao na stečena prava i obveze preuzete Ugovorom o koncesiji, CRTORAD će biti primoran zaštitu svojih prava i obveza, kao i naknadu štete, ostvarivati pred nadležnim upravnim i sudbenim tijelima', najavljuje Tomo Ježovita, direktor Crtorada