RASPRIČAO se ZA MEDIJ iz BIH

Bernardić: HDZ i Franjo Tuđman krivi su za to što Hrvati u BiH nemaju svoj entitet

08.02.2018 u 15:51

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić dao je intervju portalu dnevnik.ba, u kojem je kazao da je prilika za trećim entitetom propuštena u Daytonu. Bernardić je kazao da je situacija Hrvata u BiH kompleksna i da je Bosna i Hercegovina primjer države u kojoj stranke i političari funkcioniraju po principu 'zavadi pa vladaj'

Kazao je da je Daytonski sporazum osigurao mir nakon rata, ali sada je potrebno naći novi politički sustav koji može jamčiti funkcionalniju i pravedniju BiH unutar postojećih granica. 'Ključno će pitanje biti kako Hrvatima u BiH osigurati punu ravnopravnost po novom Ustavu', poručio je Bernardić u razgovoru za Dnevnik.ba.

Predsjednik SDP-a je kazao da je činjenica da je promašenom politikom HDZ-a i Tuđmana, koja se vodila iz Zagreba prema BiH za vrijeme i poslije rata, zemlju napustilo 400.000 Hrvata.

'Tom promašenom politikom propuštena je prilika da se uspostavi treći entitet. HDZ i njeni čelnici u to vrijeme nisu uspjeli to pitanje nametnuti i ugraditi ga u Daytonski sporazum', naglasio je. Smatra da je potrebno razgovarati o novom političkom ustroju BiH uz snažnu prisutnost EU-a, ali uz uvjet da se postigne konsenzus svih političkih faktora i sva tri naroda, ne dovodeći pri tome u pitanje cjelovitost BiH kao države.

Mišljenja je i da Hrvati u BiH nisu imali nikakve koristi od trojice HDZ-ovih zastupnika iz 11. izborne jedinice. 'Veliki problem je upravo činjenica da HDZ ima monopol kada su u pitanju interesi Hrvata u BiH', stava je šef SDP-a. Rekao je i da je u dobrim odnosima sa SDP-om BiH i da će tako ostati dok god se zalažu za modernu, uljuđenu, civiliziranu, građansku, proeuropsku BiH, s ravnopravnim statusom svih naroda i manjina.

  • +5
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u Saboru dao izjavu o slučaju Agrokor Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Komentirajući loš rejting SDP-a kazao je da stranka raste i da će nastaviti rasti jer su građani prepoznali dobar smjer kojim idu. Tvrdi da po istraživanjima HDZ pada jer je u godinu dana njihov rejting smanjen za pet posto. O mogućoj koaliciji s HDZ-om nema govora, naglasio je.

'Priča o velikoj koaliciji koja je došla iz HDZ-a odraz je njihove nemoći da provedu bilo kakve reforme i namjerno plasirana teza kako bi se fokus javnosti odmaknuo od stvarnih problema, kao što je legalna pljačka novca u Agrokoru, u kojem jedan savjetnik u mjesec dana zaradi onoliko koliko radnik ne može za cijeli radni vijek', zaključio je Bernardić.