OPTUŽBE U VILAJETU

Terorizam u BiH postao dijelom predizborne kampanje

07.02.2018 u 11:42

Bionic
Reading

Postoje li u Bosni i Hercegovini klubovi i organizacije koje organizirano provode obuku potencijalnih terorista, gdje su oni i tko im je pokrovitelj tema je pravog propagandnog rata koji u BiH traje već mjesecima, a redovito se podgrijava novim snimkama s različitih mrežnih stranica, dok kvalificirani stručnjaci taj "rat" ocjenjuju kao običnu "manipulaciju strahom" koja se koristi prije svega za sve bezobzirniju kampanju uoči listopadskih izbora

Najnoviji doprinos raspravama o navodnim terorističkim kampovima je snimka koja se na  YouTube-u pojavila potkraj siječnja. Kod Tešnja u središnjoj Bosni okupljeno je tridesetak dječaka, pretežito osnovnoškolskog uzrasta, koji su tamo bili polaznici "zimskog kampa" što ga je organizirala "udruga za razvoj fizičkih i pozitivnih moralnih osobina" pod nazivom "Asker", navodno sa sjedištem u Sarajevu.

Uz propovjednike koji polaznicima tumače islamsku religiju na dvadesetminutnoj snimci vide se dječaci u trenirkama kako trče preko nekog igrališta i svladavaju različite zapreke, sve nalik na treninge poput onih što ih prolaze nogometaši.

Na upit voditelja te fizičke obuke tko su oni, dječaci uzvikuju "mi smo askeri", što bi bio naziv koji se u Otomanskom imperiju rabio za vojnika.

Za neke portale u BiH, a posebice medije u Republici Srpskoj, to je dokaz "vojne obuke" dječaka. "Na snimci vehabije dječacima daju pouke iz islama, te ih izvode na otvoren prostor gdje imaju vježbe identične vojničkim pripremama", stajalo je tako u inrepretaciji portala Dnevnik.ba koju su odmah prenijeli mediji u RS.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nakon toga novinarima je kazao kako nema nikakve informacije o tome da bi udruga "Asker" provodila neku vojnu obuku. "Ispitat ćemo izlazi li to izvan zakonskih okvira", najavio je Mektić.

Za Predraga Ćeranića, nekadašnjeg obavještajca, a sada dekana Fakulteta sigurnosnih studija u Banjoj Luci to je pak odmah poslužilo kao dokaz da se u BiH provodi vojna obuka po naputcima terorističke organizacije Islamska država (IS).

"Posebno je zabrinjavajući vjerski moment, što upućuje na jednu brošuru koju je izdala IS za obuku u svojim kampovima", zaključio je Ćeranić, koji često istupa kao zagovornik vlasti Milorada Dodika i u svojim javnim istupima redovito potencira opasnost od islamskog terorizma u BiH.

Stalne političke krize i huškačka retorika ugrožavaju sigurnost

Mediji u RS, ali i Srbiji objavili su 2017. niz informacija o djelovanju airsoft klubova s područja Federacije BiH tvrdeći kako su oni samo krinka za vojnu obuku. Iznesene su tvrdnje kako je na taj način vojni trening prošlo najmanje devet tisuća Bošnjaka te kako su središta takve obuke Bihać, Bužim, Zenica, Sarajevo, Maglaj i Živinice.

Ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač otišao je korak dalje kada je u siječnju u televizijskom dijalogu s ministrom Mektićem ustvrdio kako airsoft klubovi služe za obuku pripadnika posebnih postrojbi policije.

Dženis Imširović, predsjednik Saveza airsoft klubova FBiH takve je tvrdnje odlučno odbacio ističući kako je riječ o bavljanju sportom i ničemu drugom. "Svi airsoft susreti održani su uz prethodnu najavu i suglasnost MUP-a, a neki su čak realizirani i uz podršku NATO-a. Ne treba napominjati da su klubovi uglavnom multietnički i da je u svakom klubu zabranjeno političko djelovanje, širenje neke ideologije ili ugnjetavanje", kazao je svojedobno Imširović odgovarajući na optužbe iz Banje Luke i Beograda.

Ministar sigurnosti BiH Mektić u airsoft klubovima ne vidi nikakvu opasnost, no upozorava kako djeca srpske nacionalnosti prolaze kroz istinsku vojnu obuku i to u Rusiji.

"Odvođenje (djece) u vojne kampove obavlja se preko organizacije 'Srbska čast'", kazao je javno Mektić, koji je ustvrdio u kako ta organizacija predstavlja neku vrstu "eskadrona smrti" koje radi očuvanja svoje vlasti uspostavlja Milorad Dodik.

Pripadnici organizacije "Srbska čast" pojavili su se u Banjoj Luci 9. siječnja na obilježavanju neustavnog praznika "dana RS", a internetom su se proširile njihove snimke u maskirnim vojnim odorama i s naoružanjem.

Mektić je kazao kako postoje dokazi da se preko te organizacije, ali i udruge "Veterani RS", u kampove u Rusiju odvode djeca starosti između 14 i 20 godina iz Srbije i RS. 

  • +15
Teroristički napad u Berlinu Izvor: Reuters / Autor: Fabrizio Bensch, Pawel Kopczynski

"Djeca vježbaju na poligonima za vojne vještine, kao i na strelištu, koristeći bojno streljivo", kazao je Mektić, koji se također pozvao na snimke s takve obuke dostupne na internetu.

Mektić je i zapovjednika stožera NATO-a u BiH, američkog generala Roberta Hustona, na sastanku održanom u utorak u Sarajevu, izvijestio kako "Srbska čast" predstavlja sigurnosnu prijetnju u BiH te o mjerama koje sigurnosne agencije u BiH poduzimaju u suočavanju s problemom ekstremizma i terorizma.

"Sigurnosno stanje u BiH usložnjavaju stalne političke krize kao i huškačka retorika", kazao je tada Mektić upozoravajući kako je najveći problem to što u BiH ne funkcionitra pravosudni sustav i nema vladavine prava.  

Profesor Fakulteta političkih znanosti (FPN) u Sarajevu i jedan od rijetkih dokazanih stručnjaka za fenomen terorizma Vlado Azinović kazao je za Hinu kako će ovakvih i sličnih internetskih "otkrića" o navodnim terorističkim prijetanjama u BiH u predstojećem razdoblju biti sve više "i to na osnovi reciprociteta".

Istče kako bi bilo vrlo zanimljivo mapirati lokacije gdje se pojavljuju aktivnosti koje onda postaju predmetom prijepora i vidjeti koji ljudi točno iza toga stoje.

"U godini u kojoj nam slijede novi 'izbori za opstanak' bit će još ovakvih priča i općenito manipulacija strahom, koje bi trebale navesti birače da opet glasuju za iste", kazao je Azinović Hini.

Upozorio je i kako postoji realna opanost da ta strategija, koja se oslanja prije svega na "indukciju straha" i koja nema nužno ograničeni rok uporabe, u konačnici može proizvesti incidente s dalekosežnim sigurnosnim i političkim posljedicama pogubnim po BiH.