zatrpavanje smećem

Prijeti li Zagrebu napuljski scenarij? Tomaševićev zamjenik ne donosi dobre vijesti

08.12.2023 u 19:01

Bionic
Reading

Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Zagreba, u N1 Newsroomu komentirao je goruću temu ovih dana u metropoli - problem sa smećem

'Žao mi je što je došlo do ovoga, ali sustav gospodarenja otpadom je izrazito loš. Inertan je, to je naprosto deponiranje, slažemo hrpu bez pravila. Takav sustav je napušen u Europskoj uniji, mi smo ga naslijediti. To brdo je tamo od 1965.', rekao je Korlaet u N1 Newsroomu, pa se dotaknuo eventualnog zatrpavanje grada smećem zbog otežanog odvoza.

'Zbog sigurnosnih protokola jest otežan, kamioni idu jedan po jedan. I dok ne prođe sanacija, a čekamo nalaz inspekcije i vještaka, vidjet ćemo što dalje. Do tada, malo će sve biti usporeno, uz poštovanje sigurnosnih protokola. Nažalost, to znači nešto više smeća, ali dat ćemo sve od sebe da se ne dogodi napuljski scenarij', kazao je.

Sindikati se pitaju zašto radnici uopće idu na Jakuševec. Rukovoditelji Čistoće pak prijete sindikalistima koji istupaju u javnos.

'Žao mi je što se to događa. Atmosfera je iznimno zapaljiva. No, odbacujem da se iz Čistoće rade slični pritisci. Davor Vić je izrazito stručna i moralna osoba, stojim iza svakog njegovog poteza, potpuno ga podržavamo', napomenuo je zamjenik gradonačelnika Zagreba i dodao da nikome u Čistoći nije lako.

Tvrdi da se gradske vlasti trude ublažiti pritisak i učiniti atmosferu pozitivnijom. Također, kazao je da će istražiti sve optužbe o navodnim prijetnjama sindikalistima. No, ono što ne treba provjeravati jest da su radnici u opasnosti. Posebno jer je novi odron moguć.

  • +14
Odron smeća na Jakuševcu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

'Ne može se isključiti novi odron, ali odlaganje otpada je na dijelu koji je potpuno siguran i ništa se radnicima ne može dogoditi', istaknuo je.

Objasnio je zašto se uz službene inspekcije i istragu Grad odlučio angažirati treću osobu - neovisnog stručnjaka - jer to ostavlja dojam nepovjerenja.

'Želimo biti što sigurniji i dobiti što detaljniju informaciju. Cilj nam je imati uvid u apsolutno sve', rekao je Korlaet.

Obećao je i da će radnik koji je ostao bez ruke dobiti sve odštete prema zakonu, kao i svaku pomoć, a naglasio je i da ima pravo na tužbu. Spomenuo je i da onečišćenje zraka nije opasno po zdravlje.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'