alemka markotić

Četiri godine od pandemije: 'Nitko nije mogao zamisliti ovakve razmjere'

11.03.2024 u 10:08

Bionic
Reading

Prije četiri godine na današnji dan Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju. Ravnateljica Klinike 'Dr. Fran Mihaljević', prof.dr.sc. Alemka Markotić, prisjetila se onih prvih dana pandemije, kad su vijesti tek počele dolaziti iz Kine

'Te prve snimke su upozoravale, doista su bile nešto što ljude koji se bave infektologijom i virusima upozorava da se nešto ozbiljno događa. I mi smo se odmah počeli pripremati nekoliko dana nakon što smo vidjeli tu situaciju znajući da se virusi danas jako brzo šire po cijelom svijetu. Ono što nitko u svijetu od stručnjaka, i to svi priznaju, nije mogao zamisliti je da će dobiti ovakve razmjere i da će ovoliko dugo trajati', kazala je prof. dr. sc. Alemka Markotić za emisiju HTV-a 'Dobro jutro, Hrvatska'.

Dodala je da su prijašnje pandemije, poput velikih boginja i kolere, trajale stotinama godina te da je covid prema tome bio kratkog vijeka, iako nam se svima činilo da je trajao puno duže. Na zdravstvenim djelatnicima bio je posebno težak zadatak.

Ističe da su oni klinika za infektivne bolesti, trenirani za to da se suočavaju i s najopasnijim bolestima.

Gotovo dvije godine ravnateljica Markotić bila je medijski eksponirana osoba, a koliko ju je to ometalo u poslu, pitali su je.

'Pa bilo je svega, to je sve dio života. Dio posla liječnika je i komunikacija i infektologija kao struka mora na jedan način računati na taj dio. Istina, nismo baš trenirani. Međutim morate onda posložiti sve svoje znanje i vještine koje imate i pokušati maksimalno pomoći ljudima. Što se tiče posla, pokušala sam i ovdje dati svoj maksimum, ali ono što je bitno reći je da ova klinika ne stoji na jednoj osobi, nego na cijelom timu ljudi, na svim djelatnicima koji su na najbolji mogući način odgovorili na ovu ugrozu', naglasila je Markotić.

Dodala je kako se na samom početku pandemije puno toga nije znalo, ali su se znali koncepti, principi, glavne smjernice.

'Naravno da danas brojni stručnjaci i znanstvenici razgovaraju o tome što smo mogli i trebali bolje, na koji način bismo sljedeće pandemije svladavali, i u tom smislu brojne međunarodne institucije su osnovale neke svoje agencije koje imaju zadatak da iskoriste ovo znanje i pripreme se za nekakvu sličnu ugrozu na bolji način', napomenula je.

Kako svaka kriza donese i nešto dobro, pa što bi mogli reći da je to uslijedilo nakon covida, Markotić kaže da ljudi mogu iskoristiti krizu u najboljem smislu da naprave iskorak naprijed, da se izbore na pozitivan način s njom ili da budu destruktivni, u strahu, ne čine ništa, sakriju se, 'pokriju se preko glave i tvrde - nema toga'. Ističe da su u to vrijeme stekli ogromno znanje i iskustvo.

Klinika 'Fran Mihaljević' slavi 130 godina rada, a Markotić je otkrila kako teče obnova.

'Završili smo prvu fazu gradnje koja je dobrim dijelom trajala i tijekom covida. Vidjelo se koje je značenje Klinike za infektivne bolesti i mi već sad kroz novu opremu, magnet 3 Tesla, modularnu bolnicu, novu dnevnu bolnicu, novu patologiju za obdukciju najtežih smrtnih ishoda, bolesnika sa smrtnim ishodima, imamo potpuno novu infrastrukturu i pružamo našim bolesnicima i pružit ćemo novi tretman. A isto tako, kroz ovih uloženih 25 milijuna i novih 100 milijuna za novu zaraznu bolnicu, mislim da ćemo za nekoliko godina biti infektologija 21. stoljeća i primjer cijeloj Europi', zaključila je Markotić.