PREMIJER NA OBLJETNICI OSLOBAĐANJA MILJEVACA

'Prije 20 godina riješili smo puno veće probleme, riješit ćemo i ove'

21.06.2012 u 13:40

Bionic
Reading

Svečanim postrojavanjem nekadašnjih pripadnika 4. bojne legendarne 113. šibenske brigade i polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima danas je u Drinovcima obilježena 20. obljetnica oslobođenja miljevačkog kraja od velikosrpske agresije

Osim sudionika obrane toga područja, na obilježavanju su bili hrvatski premijer Zoran Milanović, u ime Hrvatskog sabora saborski zastupnik SDP-a Franko Vidović, kao izaslanik predsjednika Ive Josipovića, načelnik glavnog stožera Oružanih snaga RH Drago Lovrić, te ministri Ante Kotromanović, Ranko Ostojić i Predrag Matić.

Premijer Milanović prisjetio se da je u trenutku kada se Hrvatskom pronijela vijest o oslobođenju Miljevačkog platoa bio u Zagrebu, te kako nije mogao vjerovati da se to dogodilo. Bila je to, ustvrdio je premijer, jedna od najvećih akcija Domovinskog rata kojom je Hrvatska vojska pokazala da se ravnopravno može nositi s neprijateljem i osloboditi svoju državu u njezinim granicama.

Danas Hrvatska ima puno problema, pogotovo gospodarske prirode, no kako smo prije 20 godina riješili puno veće probleme tako ćemo sasvim sigurno riješiti i ove, poručio je premijer.

Na svečanosti obilježavanja 20. obljetnice oslobođenja miljevačkog područja, načelnik Glavnog stožera Drago Lovrić je zapovjedniku akcije Krunoslavu Mazalinu uručio povelju RH za poseban doprinos u Domovinskom ratu.

Akcija u kojoj je oslobođen miljevački plato trajala je od 21. do 22. lipnja 1992. godine. Tijekom akcije oslobođen je prostor od 108 četvornih kilometara i 7 sela u šibenskom zaleđu. Poginulo je sedam hrvatskih vojnika, dok je neprijateljska strana pretrpila bitno veće gubitke u ljudstvu i tehnici.