OSUMNJIČENI U INOZEMSTVU

Prijava zbog mučenja Hrvata u kninskom zatvoru

27.08.2009 u 11:46

Bionic
Reading

Zbog sumnji da su počinili ratni zločin nad ratnim zarobljenicima i civilima protiv 41-godišnjaka iz Gospića i 66-godišnjaka iz Knina, čuvara u kninskom zatvoru, šibenska će policija podnijeti kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, izvijestila je Policijska uprava šibensko-kninska

ŠIBENIK - Oba muškarca sumnjiče se, kako navodi šibenska policija, da su kao pripadnici stražarske službe tzv. republike srpske krajine u razdoblju od 30. svibnja 1991. do 18. prosinca 1993. godine mučili ukupno 16 pripadnika hrvatske vojske i policije, te civile koji su bili zatočeni u okružnom zatvoru smještenom u zgradi stare bolnice u Kninu.

Osumnjičeni su, kako je utvrđeno kriminalističkom obradom, da su sami, ali i s drugim zatvorskim čuvarima tukli i vrijeđali zatvorenike. Po cijelom tijelu su ih tukli rukama, nogama i gumenim palicama kako u ćeliji tako i izvan nje. Uslijed tih mučenja zatvorenici su zadobili teške ozljede, a kao posljedicu i danas imaju tjelesne i psihičke smetnje, navodi se u priopćenju PU šibensko-kninske.

Iako imaju prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj, oba osumnjičenika žive u inozemstvu i za sada nisu dostupni hrvatskoj policiji, potvrdila je glasnogovornica PU -a Marica Kosor. Dodala je kako je kriminalistička obrada u ovom slučaju obavljena u njihovoj odsutnosti kao rezultat redovite djelatnosti Odsjeka za ratne zločine u Odjelu kriminalističke policije.