PEĐA GRBIN:

Priča da smo zvali ljude iz Mosta je izlika za jednokratnu upotrebu

23.12.2015 u 10:36

Bionic
Reading

U Novom danu N1 televizije gostovao je Peđa Grbin iz SDP-a. Upitan je li Hrvatska raste dobila poziv za današnje konzultacije kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, rekao je da još nisu do ovog trenutka. Grbin kaže da ne zna bi li se odazvali, ali i da bi bilo fer da se sve političke opcije još jednom putem svojih predstavnika nađu na tim konzultacijama

‘Mislim da je nakon svega ovoga jasno da iz MOST-a nisu niti u jednom trenutku iskreno htjeli s nama razgovarati, reforme su bile plašt da se maskira ono što je očito bio cilj, a to je koalicija s HDZ-om. To je legitimno, svaka opcija ima to pravo, ali dajte onda budite fer i recite to odmah, da želite dovesti HDZ na vlasti’, rekao je Grbin.

Rekao je kako očekuje da će se nakon današnjih, posljednjih konzultacija s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović ‘znati više’.
‘Danas su još jedne konzultacije, i moramo pričekati i vidjeti tko je uopće kandidat za mandatara, i uživa li potrebnu većinu u Saboru’, kaže Grbin i dodaje da se u normalnim zemljama već u noći izbora znaju kandidati. ‘Meni je nevjerojatno da ni ja, ni vi, ni građani, nitko ne znamo barem tko su potencijalni kandidati za mandatara.’

Grbin smatra da je HDZ na vlasti opasan zbog retorike koju su nametali ove četiri godine: 'Od HDZ-a u četiri godine nismo čuli ništa o tome kako bi vodili Hrvatsku da dođu na vlast, samo smo slušali o jamama, ‘'41.’ i ‘91.’. Ne znam kako živjeti u zemlji u kojoj konce glavnih događanja povlači Karamarko?’

Dodao je i kako se i IFO institut na kraju ogradio od programa za koji je HDZ u kampanji govorio da im ga je radio.

Na pitanje zašto je SDP potpisao 'tripartitnu vladu', iako ne žele Karamarka kao donositelja političkih odluka, rekao je da je ključna riječ koja ih je potaknula na to da potpišu ‘konsenzus’.

‘To bi nam dalo prostor da spriječimo neke korake s kojima se možda ne bi slagali’, rekao je. O prekidanju MOST-a nezavisnih lista pregovora s SDP-ovom koalicijom Hrvatska raste smatra da je očito da nikada nisu htjeli Vladu s SDP-om.

Navodne prijetnje i pozive za koje su Mostaši optužili SDP, a koji su navodno bile upućene Mostovim zastupnicima, Grbin smatra ‘izlikom za jednokratnu uporabu’.

‘Prije svega bi imena tih osoba trebalo objaviti kako bi se utvrdila kaznena odgovornost. Dakle, ako je netko prijetio, da se tu osobu sankcionira i da se pokrenu i unutarstranački postupci’, rekao je Grbin na pitanje bi li Most trebao javno objaviti tko je i koga zvao iz SDP-u u MOST-u.

Na pitanje koji je bio cilj SDP-a u pregovorima, Grbin je rekao da je bio nastaviti raditi posao za koji smatraju da je dobar za napredovanje Hrvatske. ‘I spriječiti Tomislava Karamarka da dođe na vlast.’

Zaključio je da građani prije 45 dana na izborima nisu očekivali niti dali glas za ovo o čemu se danas odlučuje.