trag odveo kod susjeda

Pretresi po cijeloj Sloveniji zbog off shore muljaža povezanih sa Zdravkom Mamićem

04.10.2018 u 14:30

Bionic
Reading

Slovenska policija, u suradnji s hrvatskim USKOK-om pretražuje nekoliko slovenskih tvrtki zbog sumnje u pranje novca, a navodno je akcija u vezi s postupkom koji se u Hrvatskoj vodi protiv bivšeg izvršnog dopredsjednika NK Dinamo Zdravka Mamića

'Nacionalni ured za istrage u suradnji s hrvatskim Uskokom pretresao je stambene, poslovne i druge prostore u Ljubljani, Mariboru i Kopru i Hrvatskoj zbog sumnje u nekoliko djela zloupotrebe položaja, povjerenja u gospodarske aktivnosti i više kaznenih djela pranja novca', potvrdila je slovenska policija za Večer.com.

Riječ je o plaćanju lažnih faktura za usluge koje su izvedene preko off shore računa čime su osumnjičeni stekli nepripadajuću imovinsku korist od oko 1,6 milijuna eura.

Osumnjičeno je pet slovenskih i jedan hrvatski državljan. Niti jedna osoba nije u pritvoru. Prema neslužbenim informacijama slovenskih medija, istrage su bile povezane s nekim otkrićima hrvatskih vlasti tijekom progona Zdravka Mamića, bivšeg izvršnog dopredsjednika nogometnog kluba Dinamo i nogometnog menadžera.

Hrvatski državljanin u toj skupini je, tvrde slovenski mediji, istarski poduzetnik Sandro Stipančić protiv kojega USKOK već vodi dvije istrage u slučaju Zdravka Mamića i ostalih okrivljenih za izvlačenje novca iz GNK Dinama.

Stipančić je obuhvaćen i istragama protiv Mamića kao osoba koja je sa suokrivljenima Igorom Krotom i Marijem Mamićem po cijelom svijetu osnivala i vodila off shore tvrtke koje su služile za izvlačenje novca, bilo od odšteta pri transferima igrača, bilo za navodne posredničke usluge.

  • +6
Zdravko Mamić na presici na kojoj je pokazao lažne SMS-ove Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov

Upravo zbog poslova preko jedne od njih, koja se spominje i u istrazi vezanoj uz Dinamo, londonskom Barnes&Bell Limitedu, Stipančić je bio dva puta uhićen, u studenom 2015. i u prosincu 2016. godine.

Stipančić je inače u istrazi koja se vodi protiv njega, Zdravka Mamića i ostalih za izvlačenje novca iz Dinama osumnjičen vezano za malverzacije koje su se odvijale oko transfera Tina Jedvaja iz Dinama u Romu. Naime, kada je Jedvaj odlazio u Romu, odšteta za njega bila je pet milijuna eura, a 1,5 milijuna eura isplaćeno je tvrtki Barnes&Bell Ltd. London, iza koje, kako se sumnja, stoje Stipančić i Mario Mamić. To je jedna od niza offshore tvrtki osnovanih kako bi se prikrio način na koji se novac izvlačio iz Dinama, pisao je Večernji list.