Biska Golf Istra

Presudom Vrhovnog suda riješen slučaj Dajla

07.04.2013 u 18:42

Bionic
Reading

Golf Istra Magica koja je u vlasništvu tvrtke Makro 5 iz Buja priopćila je kako je zaprimila pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda, čime je riješen slučaj Dajla i otklonjena prepreka za nastavak projekta Biska Golf Istra

Riječ je o projektu koji u prvoj fazi predviđa izgradnju golf-igrališta s 18 rupa te osamdesetak objekta, uglavnom vila, golf-kuća te pratećih objekata s pripadajućom infrastrukturom, dok se u drugoj fazi planira izgradnja hotela i pratećih objekata. Ukupna investicija iznosi oko 115 milijuna eura.

Pravomoćnom presudom Visokog upravnog suda od 21. ožujka poništeno je rješenje bivšeg ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića iz kolovoza 2011., a time i sve pravne radnje državnih tijela koje su uslijedile temeljem tog rješenja. Ministarstvo pravosuđa tada je ništavnim proglasilo rješenja Istarske županije kojima je župi Dajla u vlasništvo dano zemljište na crkvenom i civilnom području benediktinskog samostana Dajla, čime je omogućeno da se Republika Hrvatska uknjiži kao vlasnik na tim nekretninama.

U postupku upravnog nadzora pribavilo se spise u predmetima povrata nekretnina župi Dajla za naknadu oduzete imovine temeljem Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske vladavine.

Nakon ove presude pravorijekom je potvrđeno stajalište vlasnika nekretnina, kojima se provedbom navedenog rješenja 'de facto' bez naknade oduzelo vlasništvo nad njihovim nekretninama.

Tvrtka Golf Istra Magica smatra kako presuda potvrđuje i utemeljenost stajališta pomoćnika ministra pravosuđa Vanje Bilića kako se spornim rješenjem bivšeg ministra Bošnjakovića nije smjelo zadirati u prava trećih osoba uključivo i prava društva Golf Istra Magica koje je valjanim pravnim poslovima u dobroj vjeri i s povjerenjem u zemljišne knjige kupilo nekretnine koje su bile predmetom povrata Župi Dajla, a koje su od 2006.godine stavljene u funkciju razvoja projekta Biska Golf Istra.

Presuda Visokog upravnog suda još je jedan ključni korak koji otklanja i zadnju pravnu prepreku za realizaciju našeg projekta, naveo je u priopćenju za javnost Zvonko Anderluh, direktor investitora tvrtke Golf Istra Magica.

Projekt Biska Golf Istra realizirat će se na 75 hektara terena koji je u cijelosti u vlasništvu investitora, a projekt se razlikuje od ostalih sličnih projekata po svojoj inovativnosti u rješavanju energetskih potreba resorta.