DEUTSCHE PRESSE-AGENTUR

Presude generalima utjecat će na izbore

Bionic
Reading

Presude za ratne zločine trojici hrvatskih generala sigurno će izazvati snažnu reakciju u Zagrebu, piše Deutsche Presse-Agentur

Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač optuženi su zajedno za ratne zločine zbog protjerivanja Srba iz Hrvatske 1995.

No, Gotovina je taj koji je po mnogima u Hrvatskoj heroj u ratu za nezavisnost od bivše Jugoslavije. Taj je sukob, koji je trajao od 1991. do1995, uključivao borbu protiv srpskih pobunjenika koji su imali potporu Beograda.

Bez obzira kakvu presudu donese Haag, to će snažno utjecati na izbore zakazane najkasnije za 2012. godinu, piše DPA.

Presude će se emitirati uživo na velikim ekranima u središtu Zagreba, a brojne udruge ratnih veterana traže masovnu podršku. Biskupi u Hrvatskoj, čije je stanovništvo većinom katoličko, pozvali su na molitvu za oslobađajuću presudu generala Gotovine.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor i konzervativne Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) rekla je da očekuje da će ICTY osloboditi generale. Ali ako ih proglase krivima, Kosor i njezina stranka mogli bi se naći na udaru javnosti, piše DPA.

Godine 2005. tadašnja HDZ-ova vlada pomogla je u uhićenju Gotovine u Španjolskoj, kako bi s Hrvatske skinula sumnju da skriva odbjeglog ratnog zločinca i kako bi povela zemlju na put prema Europskoj uniji.

Kosor i HDZ-a su također pod pritiskom javnosti zbog ekonomskih problema i rasprostranjene korupcija, te bi svakako osuđujuća presuda generalima mogla ugroziti njihove šanse na parlamentarnim izborima.