HRVATSKA PAMET

Premijerka će reklamirati električni automobil

19.04.2010 u 17:22

Bionic
Reading

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor uručila je danas priznanje tvrtki DOK-ING za razvoj koncepta prvog hrvatskog električnog automobila

Na svečanosti, koju je organizirala Agencija za promicanje izvoza i ulaganja, premijerka Kosor je obećala potporu Vlade tom važnom projektu koji je nastao kao rezultat hrvatskog znanja i pameti.

Idućih mjeseci dosta ću putovati i na susretima sa svim kolegama premijerima promicat ću taj proizvod i nastojati zainteresirati ulagače, najavila je Kosor. Koncept prvog hrvatskog gradskog električnog vozila XD tvrtka DOK-ING započela je 2009. godine. Ta je tvrtka dosad izradila prototipove električnih strojeva za razminiranje, rudarsku industriju i vatrogastvo.

Vlada će učiniti sve da proizvodnja električnog automobila počne 2011. godine i u budućnosti postane jedan od prepoznatljivih hrvatskih proizvoda, rekla je Kosor. Ravnatelj Agencije za promicanje izvoza i ulaganja Sani Ljubunčić istaknuo je da je tvrtka DOK-ING potpuno zaslužila priznanje za razvoj svojih proizvoda koji imaju visoki izvozni i investicijski potencijal.

Tvrtka DOK-ING ima 250 zaposlenih, a izvozi više od 90 posto proizvodnje. Malo gradsko električno vozilo XD pokreću dva elektromotora snage 45 kW, teško je oko 1.100 kilograma, a ima ubrzanje od 0 do 100 kilometara za manje od osam sekundi.

Predstavnik tvrtke DOK-ING Davor Krpan naglasio je da se njegova tvrtka na svjetsko tržište nastoji probiti proizvodima koji su inventivni, bolji po kvaliteti i jeftiniji od konkurencije.