i prije očekivanog

Premijer prelomio; ide se u rekonstrukciju Vlade, a ovim se imenima kalkulira

30.03.2022 u 09:47

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković, kako doznaje Jutarnji list, definitivno je prelomio i kreće u široku rekonstrukciju Vlade i prije nego što se očekivalo, piše dnevnik u srijedu, navodeći da bi ministra gospodarstva Tomislava Ćorića mogao zamijeniti Davor Filipović

Umjesto prvosvibanjske rekonstrukcije, koja se neslužbeno najavljivala u medijima, tvrdi više sugovornika bliskih Banskim dvorima, ide uskrsno 'osvježenje' Vlade. Sve bi, dakle, trebalo biti posloženo do Uskrsa, a novu, rekonstruiranu Vladu mogli bismo imati već oko 20. travnja.

Ostaje još jedino otvoreno pitanje koliko će točno ministara napustiti Banske dvore. Sugovornici Jutarnjeg lista iz HDZ-a, Vlade i redova koalicijskih partnera kažu da je gotovo sigurno da će Plenković zamijeniti četiri ministra, a moguće je da će ih biti i više, možda čak sedam.

Zasad je potpuno sigurno da bez ministarske fotelje ostaju Uskokovi osumnjičenici Boris Milošević i Josip Aladrović, vrlo je izgledno da ministar gospodarstva i održivog razvoja više neće biti Tomislav Ćorić, a Plenković se očito želi riješiti i ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak.

Josip Aladrović već je ranije rekao premijeru da želi otići, posvetiti se svojoj obrani i dokazati nevinost, a onda, ovisno o ishodu suđenja, vratiti se u politiku. S premijerom je dogovorio da će biti na dužnosti dok mu se ne nađe zamjena.

No nakon što se u javnosti pojavila priča o prijetnjama koje je primila ministrica Tramišak, a o tome nije upoznala premijera, niti ih je prijavila policiji, te nakon što je Plenković javno dao do znanja da mu je ta priča 'bizarna' i praktički potvrdio da ona nema njegovo povjerenje, cijela priča oko rekonstrukcije nekako se ubrzala i postalo je jasno da bi predsjednik Vlade mogao iskoristiti trenutak da šire kadrovski 'osvježi' Vladu i prije 1. svibnja.

U tom paketu je zato i SDSS-ov potpredsjednik Vlade Boris Milošević, također Uskokov osumnjičenik, kojeg je stranka, a potom i manjinski zastupnici, ispočetka štitila, ali je jasno da ako odlazi Aladrović, on ne može ostati na toj dužnosti.

On je već svoj mandat dao na raspolaganje, a očito da je i SDSS svjestan da ga više neće moći zadržati, pa se tako već spominju njegovi mogući nasljednici. Odnosno nasljednice. Vlada bi, kažu nam izvori, tako mogla dobiti i potpredsjednicu. U igri su Spomenka Đurić, aktualna državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a, koja je na toj dužnosti još od 2016., i Snježana Vasiljević, profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu. Obje su bliske SDSS-u, ali nisu formalno članice stranke, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.