'besramno bogaćenje'

Vidović Krišto: Afera u HNB-u pokazuje da Vlada onemogućuje rad DORH-a

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 15.02.2022 09:35
  • Objavljeno 15.02.2022 u 09:35
Karolina Vidović Krišto

Karolina Vidović Krišto

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto poručila je u utorak da najnovija afera u HNB-u pokazuje otvorenost koruptivnih radnji i drsko kršenje zakona, uzrok čega vidi u nefunkcioniranju pravosuđa, odnosno blokadi DORH-a kojeg Vlada na štetu građana onemogućuje u radu

Priopćila je da bi razotkrivanje afere - u kojoj viceguverner HNB-a Roman Šubić bez suglasnosti klijenata bankovne podatke ustupi lihvarskim agencijama te grubo prekrši bankarsku tajnu i na temelju toga kuću procijenjenu na pet milijuna kuna otkupi za tek 1,9 milijuna - u svakoj iole funkcionirajućoj državi EU izazvalo niz ostavki, ali i uhićenja.

"Jer, ako HNB ne vrši svoju zakonsku ulogu te ne primjenjuje zakone, ne štiti svoje građane kako bi pogodovanjem lihvarskim agencijama i bankama omogućili bogaćenje dužnosnicima HNB-a, onda odgovorne osobe HNB-a, banaka i lihvarskih agencija moraju biti procesuirani", naglasila je Vidović Krišto.

Istaknula je da takva otvorenost koruptivnih radnji te drsko kršenje zakona ima uzročnik u nefunkcioniranju hrvatskog pravosuđa, točnije u blokadi rada DORH-a "kojeg Plenkovićeva vlada onemogućava u vršenju svojih zakonskih zadaća".

"Svi oni koji danas obnašaju svoje dužnosti na način da potkradaju građane te ne-primjenom zakona sebi priskrbljuju protupravnu zaradu, a nanose štetu hrvatskim građanima, morat će odgovarati za ta zlodjela. Svi ti Plenkovići, Marići, Vujčići, Jandrokovići te ostali moćnici moraju znati da će i u Hrvatskoj profunkcionirati vladavina prava te će svatko morati položiti račune za svoja djela ili zlodjela", poručila je.

Vidović Krišto je pritom upozorila da ne-djelovanje HNB-a osjećaju desetine tisuća hrvatskih građana koji su izloženi protuzakonitom postupanju banaka i lihvarskih agencija, koje se izbacuje na ulicu i za najmanje iznose, a često im se vrijedne nekretnine otimaju za najmanje iznose.

"HNB to stanje pasivno promatra, a na slučaju viceguvernera Šubića vidimo i motiv. Taj motiv je: besramno bogaćenje vodstva HNB-a, kao protuusluga što HNB ne primjenjuje zakone te ne sprječava protupravne rabote banaka i lihvarskih agencija", navela je zastupnica.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!