rast osnovice

Ribić je ljut: Zašto Vlada nudi samo dva posto zaposlenim u javnim službama kad novca ima

15.02.2022 u 12:45

Bionic
Reading

Sindikati javnih službi u utorak su postavili zahtjev o povećanju osnovice plaće u tri navrata, za četiri posto od 1. ožujka, dva posto od 1. srpnja i dva posto od 1. studenog, odnosno ukupno osam posto, dok im Vlada zasad nudi povećanje osnovice za dva posto

Vlada je došla s prijedlogom o rastu osnovice za dva posto u drugoj polovici godine, što je za sindikate apsolutno neodrživo. Mi smo postavili svoj zahtjev - četiri posto od 1. ožujka, dva posto od 1. srpnja, i dva posto od 1. studenog. Dogovor je da se nađemo za sedam dana do kada će Vlada razmotriti naš zahtjev, rekao je novinarima glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

Nedavno je savjetnik predsjednika Vlade najmanje pet puta u jednom intervjuu ponovio da će Hrvatska od iduće godine biti druga brzorastuća ekonomija u Europi. BDP je porastao oko 10,5 posto, inflacija je lani bila 4,6 posto, a u idućoj godini očekuje se oko četiri posto. Svi pokazatelji upućuju da je nužna snažnija intervencija Vlade, istaknuo je Ribić.

Na pitanje ima li nade u dogovor Ribić odgovara kako je pravo pitanje ima li razuma jer je potpuno nejasno kako Vlada može govoriti da nema novca ako svi pokazatelji upućuju na to da ga ima.

Zašto Vlada nudi samo dva posto kada ima novca

"Što je uzrok takvom pristupu javnim službenicima, je li to propaganda iz dijela medijskog prostora o uhljebima u javnim i državnim službama? O čemu se radi da se izlazi s prijedlogom od dva posto, i to sada kada ima novca i kada se sve mijenja", upitao je Ribić.

Ustvrdio je kako smo istu priču da nema novca za zaposlene u javnim službama slušali u vrijeme financijske krize od 2008. do 2015., pa u vrijeme euro krize, pa u vrijeme pandemijske krize. Uvijek slušamo istu priču, tko je taj koji kreira u Vladi takav stav, ljut je Ribić.

Vlada će razmisliti o sindikalnom prijedlogu i odgovoriti za tjedan dana, najavio je dodavši kako je na današnjem sastanku bilo i povišenih tenzija zbog neprimjerene reakciji jednog od državnih tajnika, što je "prilično uzrujalo sindikate".

U 13 sati u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike održat će se sastanak s predstavnicima sindikata državnih službi, nakon kojeg bi ministar Josip Aladrović trebao dati izjavu o tijeku pregovora sa sindikatima.