SINDIKALISTI ODAPINJU STRJELICE

'Premijer danas ima najvažniji posao na svijetu - druženje s članovima EPP-a. A sudbina 460.000 učenika?'

20.11.2019 u 11:29

Bionic
Reading

Prvi privremeni podaci o izlaznosti pokazuju da je 89,73 posto srednjih škola u štrajku, izvijestio je u srijedu čelnik srednjoškolskog sindikata Branimir Mihalinec, ustvrdivši da štrajk ide jednakom snagom i da zaposlenici u sustavu obrazovanja i dalje iskazuju nezadovoljstvo radom Vlade.

'Ministrica Divjak u dobroj vjeri, a možda i ne, traži da počnemo slabiti štrajk. Ako pristanemo održavati nastavu za maturante i osmaše, onda će se sutra tražiti za djevojčice, pa za dječake, za visoke ili niske, za one koji žive u blizini škole... Mi ni najmanje namjere nemamo činiti štetu učenicima. Štetu je učinila Vlada te premijer koji 28 dana ne razgovara s nama', kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec na redovnoj sindikalnoj konferenciji za novinare u srijedu.

Najavio je akciju 'Potrubi za obrazovanje', zamišljenu tako da sindikalisti danas od 13 do 14 sati prosvjeduju na svim prometnim raskršćima na kojima će to biti moguće, kako u Zagrebu od hotela Sheraton do Arene, kuda će prolaziti 'prevažna kolona' s EPP-ovcima, tako i širom Hrvatske, gdje god su članovi sindikata osjetili potrebu da se uključe u današnju akciju na cesti. Svi sudionici u prometu pozvani su da se uključe tako što će potrubiti kada vide sindikaliste.

Mihalinec je na presici objasnio i odakle Ministarstvu znanosti i obrazovanja različiti podaci od sindikalnih o tome koliko je nastavnika i škola u štrajku.

Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic

'Problem je to što Ministarstvo daje podatke koji su puno manji od naših zato što ravnatelji prijavljuju da je škola djelomično u štrajku i kada samo nekoliko nastavnika nije u štrajku, a djece nema na nastavi. Ili kada nastavnik održava nastavu s petero umjesto s 20 djece. Odatle razlike u podacima, ali takva nastava nema nikakvog smisla ni svrhe', objasnio je Mihalinec.

Obrazložio je i zašto su sindikati odbacili današnji prijedlog ministrice Divjak da se nastava održava za osmaše i maturante te naglasio da su štetu učenicima i roditeljima napravili Vlada i predsjednik Vlade.

>>> Nakon sastanka sa sindikalistima Divjak poslala oštru poruku Aladroviću: Istina boli

'Nenormalno je da ne razgovara sa zaposlenima koji su u štrajku i čudom se čudi zašto su ljudi u štrajku. Pa neka ode u bilo koju zbornicu, neka im kaže da im plaća raste za 20 posto. I sada želi da za tu neodgovornost snose odgovornost sindikati koji se bore za veće plaće jer je ova Vlada još produbila nepravde', kazao je Mihalinec.

  • +15
Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Dodao je da premijer danas ima 'najvažniji posao na svijetu - druženje s članovima Europske pučke stranke', umjesto da mu je posao sudbina 460.000 učenika.

'To je totalna zloupotreba moći na štetu građana Republike Hrvatske, koji trpe posljedice takvog neodgovornog ponašanja predsjednika Vlade', kazao je predsjednik srednjoškolskog sindikata.

Dodao je da će sindikalisti prihvatiti svaki razgovor, dati ponudu na referendum i istog časa prekinuti sve štrajkaške aktivnosti ukoliko tako odluče zaposleni koji su u štrajku.