10 MILIJUNA DOLARA

Prelijep plavi dijamant pronađen u Africi

19.04.2013 u 11:00

Bionic
Reading

Kako javlja BBC, u rudniku dijamanata u Južnoafričkoj Republici otkriven je rijetki plavi dijamant od 25,5 karata, za koji se očekuje da će biti iznimno skupo prodan

Kompanija Petra Diamonds se uskoro može nadati profitu od najmanje 10 milijuna dolara, kao i skok dionica na burzi. Naime u njenom južnoafričkom rudniku Cullinan iskopan je rijetki plavi dijamant od 25,5 karata. Stručnjaci ističu kako je vrlo rijetka pojava naći tako velik dijamant i ponuditi ga na tržištu pa se očekuje da će cijena biti prilično velika.

Rudnik Cullinan je lociran sjeveroistočno od Pretorije te je poznat po tome što se u njemu pronalaze rijetki plavi dijamanti, a ovaj je dosad među najvećima i najkvalitetnijima. Sličan dijamant je ovaj rudnik producirao u svibnju 2009. godine te je – nakon što je savršeno izrezan – prodan na aukciji u londonskom Sotheby's za 10 milijuna dolara. Taj je dijamant dobio ime Star of Josephine, dok se novopronađenom tek traži odgovarajuće spektakularan naziv.

Vrijedi podsjetiti i da je u istom rudniku 1905. iskopan slavni plavi dijamant Star of Africa, u obliku kruške, od 530 karata. Taj je dijamant postao dio britanskih kraljevskih dragulja.