GLAVAŠ UZALUD DOLAZIO IZ BIH

Prekinuto suđenje na Vrkićev zahtjev i trošak

Glavaš izlazi sa suđenja

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Bionic
Reading

Ročište na temelju Glavaševe tužbe za klevetu protiv gradonačelnika Osijeka Ivice Vrkića prekinuto je nakon samo 45 minuta jer je Vrkićeva odvjetnica Ksenija Vržina zatražila izuzeće osječkog Općinskog suda zbog navodne pristranosti. Sudac Sajter je prihvatio taj zahtjev

Odvjetnici Vržini sumnjiva je činjenica da su na raspravu pozvana dva svjedoka jer kao takvi nisu predloženi u privatnoj tužbi. Glavaš i njegovi odvjetnici tražili su da se ročište prekine na pola sata i da Županijski sud u tom periodu odluči o utemeljenosti zahtjeva Vrkićeve obrane.

'Obrana je imala dovoljno vremena obrazložiti svoj zahtjev za izuzećem suda jer je dobila poziv na ročište 3. rujna. Sada ima osam dana da višem Županijskom sudu obrazloži zašto smatra da je osječki Općinski sud pristran u ovom slučaju', kazali su.

Sudac Ivan Sajter prihvatio je zahtjev obrane te istaknuo da će troškove prekinutog sudskog spora snositi okrivljenik. Ceh koji će zbog ovog pravnog manevra Vrkić morati platiti sigurno neće biti mali s obzirom na transfer Glavaša iz Mostara u Osijek uz ogromne sigurnosne mjere.

Podsjetimo, osječki Općinski sud od jutra je pod novinarskom opsadom zbog Glavaševa dolaska u Osijek nakon pet i pol godina izbivanja. Naime Branimir Glavaš, koji u BiH služi kaznu za ratni zločin, u Osijek je stigao nešto iza 11 sati, a u osječki zatvor ušao je u jednoj od tri marice, nakon što ga je hrvatska policija preuzela na graničnom prijelazu s BiH Županja-Orašje.

Glavaš se na sudu pojavljuje kao privatni tužitelj aktualnog gradonačelnika Osijeka Ivice Vrkića jer smatra da ga je oklevetao nazvavši ga ratnim profiterom i poticateljem nereda u Osijeku. Vrkić je tada, podsjećamo, nadležne institucije pozvao da istraže i provjere odakle Glavašu kuće, stanovi i poslovni prostori. Ministarstvo pravde BiH Glavašu je odobrilo privremeni dolazak na jednodnevnu raspravu.

'Branimir Glavaš je zatražio da mu dopuste posjet Državnom odvjetništvu da podnese dvije kaznene prijave za gospodarski kriminal iz devedesetih godina', kazao je Glavašev odvjetnik Radan Kovač. Nije htio govoriti o imenima koja njegov klijent želi kazneno prijaviti. Također nam je otkrio da Glavaš nakon svjedočenja na sudu, a prije povratka u mostarski zatvor, želi vidjeti svog unuka.

'Iznimno mi je žao što su nekadašnji prijatelji zbog neke treće osobe sada zaraćeni. Žao mi je što se čovjek koji je nekada kod nas dolazio doma i na more sada zbog nekih - valjda viših političkih interesa - okrenuo protiv mog oca pamfletima kojima čak nije ni autor', rekao je Glavašev sin Filip. Također je izrazio nadu da će sud udovoljiti molbi njegova oca i dozvoliti mu da vidi unuka, Filipova sina.

Jutros su preko jedne radiopostaje pred osječki Općinski sud pozivani branitelji da se okupe i mirno pozdrave generala. Glavaševi simpatizeri na dva osječka pothodnika postavili su goleme transparente dobrodošlice: 'Dobro nam došao, generale' i 'Branimire, ruši ovu bandu'.

Jučer nam je predsjednik osječke HVIDRA-e Miljenko Kolobarić, inače član izvršnog odbora HDSSB-a, rekao da će dio branitelja 'dočekati i pozdraviti generala jer ga dugo nismo vidjeli. Vjerujem da će biti dosta ljudi, ali neće biti prosvjeda'. Iako je Kolobarić najavio okupljanje oko 10.30, u to vrijeme  pred sudom smo vidjeli samo brojne novinarske ekipe. Naime ulazak u sudnicu zatražilo je najmanje 120 građana i medijskih kuća.

Negdje iz 11.30 pred sudom se okupilo više od stotinu ljudi. Uz novinare su ondje bili Glavaševi stranački i politički istomišljenici, među kojima ima i saborskih zastupnika: Vladimir Šišljagić, Krešimir Bubalo, Dinko Burić, Ivan Drmić, Josip Salapić, Zoran Vinković, Dragan Bulin, Željko Kraljičak...

Špekulaciju da se neće pojaviti na sudu gradonačelnik Ivica Vrkić zapravo je demantirao svojom jučerašnjom izjavom tportalu kazavši nam da će sve što ima o Glavaševoj tužbi otkriti na sudu. Neki mediji su objavili da je Glavašev transport iz mostarskog zatvora do osječkog zatvora, a potom suda, sigurnosno vrlo zahtjevna operacija u koju su uključeni i specijalci, stoga se očekuje da će hrvatski porezni obveznici morati platiti visoku cijenu tog podviga.