VIŠE OD 111 TISUĆA MRTVIH

Prekinuta potraga za preživjelima na Haitiju

23.01.2010 u 11:52

Bionic
Reading

Prema zadnjim podacima haićanske vlade, od posljedica katastrofalnog potresa koji je pogodio Haiti 12. siječnja poginulo je 111.499 osoba, a tamošnja vlada je proglasila kraj potrage za preživjelima ispod ruševina jer se smatra da 11 dana nakon potresa nema više preživjelih, navodi UN.

Strahuje se da će broj poginulih biti još veći. Prema zadnjim službenim podacima objavljenim u subotu ujutro, ozlijeđeno je 250.000 ljudi, od kojih mnogi još čekaju liječničku pomoć. Unatoč velikim naporima samih Haićana i spasilaca, koji su ondje došli iz mnogih dijelova svijeta, jedanastoga dana od potresa izgledi da će se pod ruševinama pronaći još preživjelih vrlo su mali.

U petak su ispod ruševina izraelski spasioci izvukli 22-godišnjeg mladića. U "stabilnom je stanju" prebačen u poljsku bolnicu izraelskih vojnih snaga na Haitiju.

Nešto kasnije ispod ruševina susjedi i prijatelji izvukli su 84-godišnju Marie Caridu Roman, koja je također hospitalizirana u američkome brodu-bolnici, ali je, kako prenose mediji, u prilično lošem stanju.

Ranjene njihovih sugrađani dovoze pred poljske bolnice i američki brod-bolnicu, koji je uplovio u luku, a kapacitet mu je 1.000 kreveta. Prioritet imaju najteže ozlijeđeni.

Bolnica ima šest operacijskih dvorana. S obzirom na broj ozlijeđenih, u Port-au-Prince bi uskoro trebao uploviti još jedan brod-bolnica. Nad gradom neprestano kruže helikopteri koji dopremaju humanitarnu pomoć.

Oko 610.000 osoba smješteno je u oko 500 improviziranih kampova, u kojima, kako izvješćuju strane agencije, higijenski uvjeti gotovo ne postoje.