prvi korak

Pregovori u Varšavi: Ukrajina traži da se otvori tranzit hrane preko Poljske

17.04.2023 u 10:26

Bionic
Reading

Kijev će nastojati osigurati ponovno otvaranje tranzita hrane i žitarica preko Poljske kao "prvi korak" na pregovorima u Varšavi u ponedjeljak, rekao je ukrajinski ministar poljoprivrede nakon što su Poljska i Mađarska objavile zabranu uvoza nekih proizvoda iz Ukrajine

Neke crnomorske luke bile su blokirane nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, a velike količine ukrajinskog žita, jeftinije od onog proizvedenog u Europskoj uniji, završile su u srednjoeuropskim zemljama zbog logističkih uskih grla. To je utjecalo na cijene i prodaju za lokalne poljoprivrednike.

Ukrajina izvozi većinu poljoprivrednih proizvoda, posebice žitarica, preko svojih crnomorskih luka koje su deblokirane prošlog srpnja sporazumom između Ukrajine, Rusije, Turske i Ujedinjenih naroda.

"Mi mislimo da bi prvi korak trebao bi biti otvaranje tranzita jer je to vrlo važno i to je ono što se treba učiniti bezuvjetno, a nakon toga ćemo razgovarati o drugim stvarima", rekao je ministar poljoprivrede Mikola Solski.

"U smislu brojki, sve što je prešlo poljsku granicu (iz Ukrajine) ... je oko 10 posto svih (prehrambenih dobara) koje je Ukrajina izvezla", rekao je u Solski u priopćenju ministarstvo poljoprivrede u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

  • +2
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: Donetsk Regional Military Administration HANDOUT

Dodao je da se u Mađarsku isporučuje oko šest posto ukrajinskog poljoprivrednog izvoza.

Ovaj tjedan će se održati dodatni pregovori, s Rumunjskom u srijedu, a sa Slovačkom u četvrtak.

Ukrajinski ministar rekao je Reutersu da bi pregovori u Varšavi trebali početi oko podneva.

Europska komisija u ponedjeljak je u priopćenju objavila da su jednostrane mjere članica EU-a neprihvatljive u području trgovine jer je trgovinska politika u isključivoj nadležnosti Unije i da je u ovako izazovnim vremenima ključno koordinirati i uskladiti sve odluke unutar bloka.