povjerljivi dokumenti

Kako su procurili dokumenti o ofenzivi? Ukrajinci imaju odgovor

07.04.2023 u 15:43

Bionic
Reading

Curenje povjerljivih dokumenata s pojedinostima o planovima SAD-a i NATO-a za pomoć Kijevu izgleda kao ruska operacija dezinformiranja kako bi se stvorile sumnje o planiranoj ukrajinskoj protuofenzivi, rekao je u petak ukrajinski dužnosnik

Mihajlo Podoljak rekao je Reutersu da dokumenti o kojima je izvijestio New York Times sadrže "vrlo veliku količinu izmišljenih informacija".

"Ovo su samo standardni elementi operativnih igara ruskih obavještajaca. I ništa više", rekao je Podoljak u pisanoj izjavi.

New York Times objavio je u četvrtak da Pentagon istražuje kako su dokumenti s detaljnim opisom planova jačanja ukrajinske vojske za planiranu ofenzivu procurili ovaj tjedan na društvenim mrežama.

"Rusija traži sve načine da povrati inicijativu", rekao je Podoljak. "Pokušava utjecati na scenarije za ukrajinske protuofenzivne planove. Uvesti sumnje, kompromitirati ideje, i konačno (nas) zastrašiti koliko su 'informirani'", dodao je.

Ukrajinske snage se mjesecima suočavaju s ruskim napadima na istoku zemlje, koncentriranima oko grada Bahmuta. Ukrajina se nada da će idućih tjedana ili mjeseci pokrenuti protuofenzivu kako bi vratila teritorij pod ruskom kontrolom.

  • +7
Rat u Ukrajini - Bahmut Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

New York Times je objavio da se čini da su dokumenti modificirani u određenim dijelovima odnosno da im je sadržaj ponešto promijenjen u odnosu na ono što se nalazilo u originalima. U jednom dijelu iznosi se procjena ukrajinskih vojnih gubitaka, ali daleko veća od do sad dostupnih zapadnih procjena.

Ukrajina ne otkriva razmjere gubitaka i vrlo je osjetljiva po tom pitanju.